‘Eerste goal in betaald voetbal? Tweede!’

foto Marcel Bonte ImageXL

foto Marcel Bonte ImageXL

De stemming bij FC Oss na het duel met Sparta was vergelijkbaar met de uitgelatenheid zoals die heerst na een overwinning. De 1-1 tegen de koploper voelde als een driepunter. Was het een puntje dat voor de poorten van de hel werd weggesleept? Niet bepaald. Op de afgelopen week speciaal geprepareerde grasmat voetbalde Oss zoals niet eerder dit seizoen. “Dat krijg je haast vanzelf als twee teams tegenover elkaar staan die er een open wedstrijd van maken”, stipte doelpuntenmaker Ferhat Görgűlű een mogelijke oorzaak aan.

Een andere reden was het feit dat de Rotterdammers geen grip kregen op het Osse middenveld. Coach Michel Vonk wisselde al voor rust en deed dat vlak na de gelijkmaker van Oss na een uur spelen opnieuw. Ingrepen, middenvelders voor middenvelders, die niet veel verbetering brachten en naderhand behoorlijk bekritiseerd werden door directe betrokkenen uit het Spartaanse kamp. “We wisten dat Oss ging spelen met een zwervende Marcel van der Sloot en roulerende middenvelders, waardoor wij op dat gebied een mannetje tekort kwamen. Dus moest een back van ons doordekken of de rechterspits meer naar binnen spelen. Maar dat moet van de kant komen, hè”, zei Steef Nieuwendaal (ex-Willem II en FC Den Bosch) bijvoorbeeld net voordat hij in de bus stapte.

Toch een veeg teken dat een club die snakt naar de eredivisie zich dusdanig in de war laat brengen door een ploeg als FC Oss. “Hier moeten we lering uit trekken”, sprak Vonk met directeur Wiljan Vloet als aandachtig toehoorder. Per saldo viel de schade door de uitslagen op de andere velden (wederom) mee voor Sparta. Met dank ook aan de thuisclub, die misschien wel de beste wedstrijd van het lopende seizoen afwerkte. Maar anderzijds opnieuw geconfronteerd werd met een gebrek aan stootkracht en/of gogme in de frontlinie.

Voorkeur

“Als we in de slotfase een paar keer zuiverder waren geweest in de passing, had de weg naar een 1-op-1 met de keeper open gelegen”, vond Görgűlű, die zich sinds hij links centraal mag voetballen een stuk zekerder voelt. “In het verleden bij Veendam en ook even bij FC Groningen heb ik vrijwel altijd centraal in de verdediging gespeeld. Dat is mijn plek. Linksback zoals aanvankelijk hier in Oss kan ook, maar heeft niet mijn voorkeur. Blijkbaar heb ik behoefte aan mensen dicht om me heen”, lachte de Veendammer.

Die overigens mede aan de basis stond van de 0-1. “Achteraf gezien had ik die bal beter lang kunnen spelen. Nu was die te kort, hoewel daaraan voorafgaand ook al wat fout ging,natuurlijk.  Ja, wij proberen zoveel mogelijk de voetballende oplossingen te zoeken. Hebben daarvoor ook de spelers op het middenveld”, aldus Görgűlű, die het vlekje een handvol minuten na de 0-1 wegpoetste met een rake kopbal uit een hoekschop van Van der Sloot. “Mijn eerste goal in het betaald voetbal? Tweede! Wat heeft Veendam gedaan? Verloren? Yes! Komende dagen beetje jennen richting vrijdag, want dan spelen we daar…”

Een goed stel, dat Oss. Alles in verhouding uiteraard en met tal van verbeterpunten. Maar gezegend met een enorme drive. “Het was weer goed om te zien hoe wij als ploeg reageerden op tegenslag”, constateerde coach Anton Janssen tevreden. Vechtlust gecombineerd met de wil om verzorgd voetbal te spelen. “Je moet spelen naar je materiaal. Nu is het zaak om verder te werken aan de details. Kenny Teijsse was in de tweede helft bijvoorbeeld constant vrij en daar hadden we meer gebruik van moeten maken.” En het zijn de details die het hem doen, nietwaar Michel Vonk…?

foto Marcel Bonte ImageXL

foto Marcel Bonte ImageXL

 

Be Sociable, Share!