Eensgezindheid

Een jaar geleden kroonde hij zich bij het Vitesse van toen nog Theo Bos tot topscorer van de voorbereiding. De invloed van Jordania deden Bos en daardoor ook Roy de Ruiter in het vervolg geen goed. Na een aarzelend halfjaartje verhuur bij AGOVV knokt De Ruiter inmiddels op amateurbasis bij FC Oss voor (h)erkenning. Tegen Helmond Sport maakte de aanvaller met een prima goal en sterk spel een pikstart.

De Ruiter (foto) gaf toe dat hijzelf ook een beetje verbaasd was over de winst (3-1) in de openingswedstrijd van het seizoen. De aanloop er naartoe verliep immers niet bepaald vlekkeloos. “Maar er is wel hard gewerkt en dat is de basis. Dat zag je vandaag ook terug. Met deze groep zullen we iedere keer weer volle bak moeten gaan. Meer energie in de wedstrijd stoppen dan de tegenstander. Als we dat niet doen, blijft er niet genoeg over. Deze overwinning is lekker, maar we gaan nu echt niet gelijk de polonaise lopen.”

Afgaande op het wedstrijdbeeld was daar ook geen aanleiding voor. Helmond Sport liet akelig veel mogelijkheden onbenut – in de laatste tien minuten alleen al eindigde een kans tot drie keer toe op de paal – en kreeg zodoende in feite de rekening gepresenteerd van een matige start. Die vanuit Oss’ perspectief – eerlijk is eerlijk – flitsend was: 2-0 na acht minuten. Met dus een opmerkelijke rol voor De Ruiter, die niet alleen veel arbeid verrichtte maar ook aan de bal aardige staaltjes liet zien. Bijvoorbeeld in de wijze waarop hij met een ferme hoofdknik de heerlijke voorzet van Bart van Muijen afrondde.

Ricky van Wolfswinkel

Vergelijken is altijd tricky, maar toch. Die De Ruiter heeft wel wat weg van Ricky van Wolfswinkel, ook ex-Vitesse. In uiterlijk, in de manier van lopen. De Ruiter zegt vooral De Ruiter te willen zijn. Een jongeman zonder poespas, die voor de kost halve dagen in de catering werkt. “Als voetballer wil ik me laten gelden in en rondom de zestien. Ik loer op de kansjes, die er altijd komen. En dan moet je scherp zijn. Een killer, ja.” En niet te vergeten, eerst en vooral heel hard werken voor het team.

Zo hard dat het kon gebeuren dat hij in de slotfase een misselijk gevoel kreeg en naar de kant werd gehaald door Heesen. “Ik geniet vooral van de manier hoe coachbaar De Ruiter zich opstelt naar een speler als Marcel van der Sloot. Die eensgezindheid, dat moet onze grootste kracht worden. Daar selecteren wij ook op. Dat Christopher Bieber voor de wedstrijd vanuit Duitsland een bericht stuurt en ons succes wenst. En zegt te hopen dat hij er binnenkort bij is. Dat soort spelers zien wij hier graag”, aldus de Osse coach.

Be Sociable, Share!