‘Een moderne trainer’

foto Geert van Erven

Natuurlijk, bij de presentatie van een nieuwe hoofdtrainer heerst altijd een sfeer van optimisme en meer dan hoopvolle verwachtingen. Dat was donderdag bij de introductie van Jurgen Streppel als coach van Willem II niet anders. Maar achter het positivisme van de persoon in kwestie en met name van degene die hem aanstelde – technische manager Marc van Hintum – schuilde ook de oproep tot realisme. “Willem II begint echt weer vanaf nul. Direct terug promoveren naar de eredivisie wordt niet geëist. Ik hoop dat iedereen dat begrijpt”, aldus Van Hintum.

“Welkom bij deze mooie club”, sprak Jan van Esch tot Streppel tijdens de persconferentie. De interim directeur zei daarnaast dat Willem II ook de procedure in verband met de vacature van algemeen directeur spoedig verwacht af te ronden. Het woord is daarna in eerste instantie aan het nieuwe technische span Van Hintum en Streppel. De focus van de coach ligt vooralsnog op Helmond Sport, de club die hij met relatief beperkte middelen naar de top van de eerste divisie bracht. “Eerst alles geven om met Helmond Sport de eredivisie te bereiken. En in de tijd die over is met Marc werken aan de invulling van de selectie van Willem II.”

Een flinke klus die de heren te wachten staat. “Het betalen van transfersommen is onmogelijk. We zullen het echt van transfervrije spelers moeten hebben”, zei Van Hintum, die de kennis van de Jupiler League – voor een groot gedeelte de vijver waaruit de Tilburgers zullen moeten vissen – als één van de sterke punten van Streppel noemde. “Hij was onze absolute kandidaat nummer één. Hij is in staat om binnen alle geledingen te communiceren. Hij is een teambuilder, maar heeft ook het vermogen om spelers individuele ontwikkelingsruimte te geven. Hij heeft spelers aantoonbaar beter gemaakt. En Jurgen heeft ervaring als profvoetballer. Weet dus wat er speelt en leeft. De tijden zijn veranderd. Je moet tegenwoordig van alle markten thuis zijn. Ik vind Streppel een moderne trainer.”

En een perfectionist. Hij had het schema van de play-offs bekeken en geconstateerd dat het haast uitgesloten is dat Willem II en Helmond Sport elkaar daarin zouden kunnen treffen. Puur hypothetisch natuurlijk, hoewel Streppel in zijn openingswoorden toch snel even aanstipte dat Willem II nog niet gedegradeerd is. In dat wonder gelooft echter zelfs de grootste Tilburgse optimist niet meer. “Een droomclub? Dat is wel heel zwaar aangezet. Maar dat ik blij met deze kans, lijkt me duidelijk. Dit is toch een paar stapjes hoger dan Helmond Sport. Budgetten zeggen mij niet zo heel veel. Ik ken clubs met grote budgetten, die niet navenant presteren. Creatief zijn en met spelers aan de slag gaan, dan ben je al een eind op weg”, verzekert Streppel.

Van Hintum ziet Streppel nog zo voor zich als collega-voetballer annex lolbroek bij RKC. “Nee, toen zag ik totaal geen trainer/coach in Streppel. Maar zo gaat het vaak, hoor. En bovendien is het ook niet relevant, toch? Het temperen van eventuele te hoge verwachtingen in het Tilburgse wel. “Weet je hoeveel clubs er de afgelopen decennia meteen zijn teruggekeerd? Dat is moeilijker dan menigeen denkt. Ik zeg dit echt niet om druk weg te nemen. Prioriteit nummer één is dat we eindelijk weer eens wedstrijden gaan winnen.”

Be Sociable, Share!