Domper met gouden randje

foto Henk van Esch

“Winnen doe je met zijn allen, maar verliezen ook”, zei Fons Groenendijk na het play-off duel tussen FC Den Bosch en Excelsior. Geen van beide deed Den Bosch, maar de 3-3 voelde wel als een nederlaag. Wat gaf de thuisclub de kans op een stunt in wording – uitschakeling van een eredivisionist en plaatsing voor de finale – in de slotfase ongelooflijk knullig uit handen! “Maar we hebben het nog steeds in eigen hand, hoor. Waarom zouden wij in Rotterdam niet kunnen winnen?”, stelde Ronnie Reniers.

Een uitspraak die hoort bij een voetballer die lekker in zijn vel zit. Sec genomen heeft de Tilburger in Bossche dienst natuurlijk ook gelijk. De vraag is alleen of Excelsior zich een tweede keer (bijna) laat foppen. De nummer zestien van de eredivisie – al tijden lekker bezig in die afdeling – straalde aanvankelijk uit het karwei wel even te klaren. De manier waarop Excelsior de gelijkmakende 1-1 vierde, was tekenend. Alsof het een goaltje in een oefenpotje betrof. Dat was in de laatste fase van de wedstrijd wel anders. Bijna wanhopig trachtte Excelsior toen een 3-1 achterstand te repareren. De zet om Fernandez op links tegenover invaller Daan van Dinter te posteren, bleek de oplossing. Van Dinter bezweek onder de druk. In nog geen twee minuten: weg riante uitgangspositie.

En daarmee verdween de glans van de Bossche prestatie, die uiteindelijk natuurlijk wel gewoon overeind bleef. Indrukwekkend was het spel van Paco van Moorsel, Samuel Scheimann en Jordens Peters. De klasse droop af van de acties van Danny Verbeek (behalve die ene). “Vertrouwen”, vatte Reniers ook zijn sterk optreden in één woord samen. “Deze trainer wil aanvallend voetbal spelen met alles wat daarbij past. In tegenstelling tot bij Willem II blijf ik hier in principe in de basis staan, ook als het eens wat minder gaat. En dan kun je jezelf dus ontwikkelen. Het vertrek bij Willem II heeft me pijn gedaan. Logisch als je daar heel lang hebt rondgelopen. Maar dat gevoel is weg. Jongens als Marlon Pereira en Bart Biemans zijn nog steeds mijn vrienden en ik heb af en toe een wedstrijd meegepikt. Maar mijn ding doe ik hier. Met echt heel veel plezier.”

Be Sociable, Share!