DJ, scoringsdeskundige

foto Geert van Erven

Voor zichzelf gaat hij binnenkort een lijstje maken met daarop de namen van de aanvallers van Willem II en het aantal goals dat hij van de betreffende spelers verwacht. Heel veel praktijkervaring als spitsentrainer heeft Dirk Jan Derksen nog niet, maar dat gaat hij aanvankelijk sowieso compenseren met een enorme dosis gedrevenheid. “Een doelpunt is een doelpunt. Ook in oefenduels en ook op de training.”

Met een gemiddelde van globaal één op drie is Dirk Jan Derksen (39) in de afgelopen twee decennia een constante factor gebleken als het op doelpunten maken aan kwam in de eerste divisie. Bij tal van clubs, waarvan Helmond Sport de laatste in de rij was. Bij die club ontmoette Derksen coach Jurgen Streppel. “Het klikte buitengewoon tussen ons. Ook nadat ik gestopt was als betaald voetballer in 2009 hielden we contact. Vorig seizoen maakte ik op zijn verzoek wedstrijdanalyses voor Helmond Sport. Naast mijn job als spitsentrainer van VVV Venlo gedurende de laatste twee maanden van de competitie. Iets wat ik voorheen met de jeugd van Fortuna en Helmond trouwens ook al had gedaan. En me goed was bevallen.”

Dat Derksen nu onder Streppel de Tilburgse aanvallers van extra aandacht gaat voorzien, wekt dus geen bevreemding. “In de Jupiler League ben ik waarschijnlijk de enige, maar dat maakt de essentie daarvan niet minder. Bij VVV had ik in het begin een commerciële functie, maar de muren kwamen eerlijk gezegd een beetje op me af. Of voorspraak van Ruud Boymans heeft Wil Boessen me gevraagd om die laatste weken met de aanvallers aan de slag te gaan. Zat ik opeens voorin de bus, bij de technische staf! Even los daarvan, ik denk dat het voor een hoofdtrainer een welkome én noodzakelijke aanvulling is. Afwerken op doel is niet simpelweg een beetje rammen. Dat is een onderdeel waaruit heel veel winst valt te halen. Focussen en herhalen en herhalen.”

De volledige invulling van zijn inbreng bij Willem II moet nog nader bepaald worden. “Naast het feit dat ik vier keer per week assisteer op het veld en specifiek met de aanvallers ga werken, zal ik in ieder geval de thuiswedstrijden vanaf de tribune nauwgezet volgen. En op basis daarvan momenten oppikken waarvan de spelers later vanaf het videoscherm of op het trainingsveld weer kunnen leren. Het is goed dat ik er nu vanaf het begin bij ben en daarnaast blanco in deze club stap. Het aanwezige potentieel gekoppeld aan de voetbalsfeer die Willem II uitademt, maakt deze uitdaging voor mij nog groter. Of dit mijn ding blijft, zien we straks wel weer.”

Be Sociable, Share!