De truc die wel slaagde

foto Geert van Erven

De ogen waren met name gericht op de nieuwkomers, maar de oudgedienden maakten vooralsnog de meeste indruk bij RKC Waalwijk. Aaron Meijers voorop. In het kampioensjaar was hij niet altijd zeker van een basisplaats, maar in de seizoensopener tegen Heracles Almelo vertolkte de linkspoot een sleutelrol. Hoewel die pas echt van waarde werd in de slotfase, toen RKC de 0-2 omboog naar 2-2.

En Meijers zelf in gedachten het lijk – door de voortdurende regenval haast letterlijk – toen al zag drijven. “Nee, toen zij die tweede maakten, had ik er een hard hoofd in. Logisch, als je vrijwel de gehele wedstrijd in de aanval bent en de tegenstander tweemaal scoort in de spaarzame momenten dat ze voor onze goal komen.” Als de mentale veerkracht die RKC opbracht naast het voetballende vermogen een voorbode is voor dit seizoen, is het zeker geen uitgemaakte zaak dat de Waalwijkers alleen maar voor het ontwijken van plaats achttien in aanmerking komen.

Zo zal Ajax-huurling Geoffrey Castillion ongetwijfeld beter kunnen dan hij in zijn debuut etaleerde. Rick ten Voorde wierp eigenlijk pas op het laatst de schroom van zich af en was toen meteen belangrijk door het forceren van de strafschop en het binnenknikken van de 2-2.  “Wij kunnen best lekker meevoetballen op dit niveau, maar dat wist ik al. Dat is geen verrassing voor mij.” Als speler die het vooral van zijn voetballende kwaliteiten moet hebben, is de eredivisie eigenlijk een verademing voor Meijers. Waar Ruud Brood in een dikke week tijd ineens twee centrumspitsen ter beschikking kreeg en de flankspelers nog niet brachten wat hij van ze verwacht, besloot de coach zijn systeem aan te passen. Met Meijers hangend op links. Precies daar opererend waar de ruimtes lagen.

Schijtbakkenvoetbal

“Het kwam nu dus goed uit dat de zijlijnen in de oorspronkelijke staat waren”, refereerde Meijers lachend aan het trucje dat RKC bedacht om het veld in de breedte in te korten en het neen van de bond in reactie daarop. Een smaller veld zou Heracles wellicht geholpen hebben. Of het bewierookte Heracles een maatstaf is voor hetgeen de gemiddelde eredivisionist kan brengen, moet nog blijken. “Wij waren heel slecht, speelden schijtbakkenvoetbal en dankzij Pasveer en geluk bleven we overeind”, mopperde Peter Bosz. Misschien lag dat wel aan RKC, waar de blijdschap groot was gezien het slotscenario. Maar ook de realiteitszin snel terug was. Want: een punt is een punt, maar dat hadden er eigenlijk drie moeten zijn. Vond ook man of the match Meijers.

foto Henk van Esch

Be Sociable, Share!