De Bossche Jaap

Stefan StamIn april riep Stefan Stam nog dat hij als voetballer Engeland alleen zou verlaten voor Spanje, het land van herkomst van zijn vriendin. “Omdat ik ervan uit ging dat niemand me in Nederland na bijna tien jaar nog zou kennen en geen zin had mezelf op deze leeftijd (33) weer te moeten bewijzen.” Totdat FC Den Bosch aan de bel trok. “In mijn beleving een eredivisieclub.”

Maar hij weet toch wel hoe de vlag erbij hangt…? “Jawel, maar van jongs af aan was FC Den Bosch voor mij een club die in de Eredivisie voetbalde. En nu in ieder geval voor mij nog steeds één van de grotere clubs in de Jupiler League. Daarom heb ik er ook getekend. Dat had ik bij de meeste andere verenigingen in deze afdeling beslist niet gedaan. Dan had ik even gewacht, want aanbiedingen waren er voldoende in Engeland. Laatst nog van een club uit League Two, maar toen had ik mijn jawoord dus al aan Den Bosch gegeven.”

Bij Stam zal de terugkeer naar zijn vaderland een soort van cultuurshock teweeg brengen. Want ook al verkeerde hij met Hereford United de laatste jaren in de spelonken van het voetbal aldaar, de hele entourage ademt voetbal in het Verenigd Koninkrijk. “De beleving in Engeland is ongeëvenaard. Zo heeft elke club, hoe klein ook, een bloedfanatieke fanbase. Den Bosch toch ook? Op het eiland staan ze al op de banken als je een tackle maakt of een bal de tribune in rost. En een tempo! Niet te filmen. Ik vermoed dat elke Jupiler League-club het moeilijk zou hebben tegen een ploeg uit de Conference. Ze jagen je voortdurend op, negentig minuten lang. Het stopt nooit. Ik weet nog dat ik in het begin zoiets had van ‘jesus, ga ook eens voetballen’.”

AZ en PSV

Daar kwam het eigenlijk nooit van, maar het weerhield Stam – met zijn opleiding aan de Hollandse school bij AZ en PSV – er niet van zich te ontwikkelen tot een gewaardeerde kracht in het centrum van de verdediging. “Bij FC Eindhoven werd ik destijds als linksback gebruikt en die plek ligt me niet echt. Mis ik vooral de snelheid voor. Mede daardoor heb ik me niet door kunnen ontwikkelen in Nederland. Hoewel ik absoluut de drang had. Daarom wil ik dadelijk per se iets laten zien bij FC Den Bosch”, weet de toekomstig inwoner van Amsterdam, die zichzelf zou willen omschrijven als een typische Engelse verdediger met een Nederlands linkerbeen.

“Dus ja,ik ben hongerig. En fit. Onwijs fit. Heb nog nooit zo veel (45) wedstrijden in één seizoen gespeeld als in het laatste. Voel me eigenlijk beter dan ooit. Misschien komt dat door ons dochtertje van tien maanden”, gniffelt de Bossche Jaap, met verwijzing naar zijn naamgenoot. “In de kleedkamer en eromheen ben ik niet haantje de voorste, zeg maar. Maar eenmaal op dat veld neem ik de leiding. Dan zie ik graag dat dingen gaan zoals ik dat wil. Ik er zin in, man.”

 

Be Sociable, Share!