Danny cool

foto Marcel Bonte ImageXL

foto Marcel Bonte ImageXL

De criticasters zullen op speeldag 2 al meteen hun gelijk willen halen. Want hoe verdiend ook voor FC Oss, het Jong Ajax dat vrijdagavond in Brabant aan de aftrap verscheen, was niet het team dat maandag korte metten maakte met Telstar. Op liefst zes plaatsen (plus de geblesseerde Veltman) had Fons Groenendijk zijn basiself gewijzigd. Moeten wijzigen, want Ajax 1 voetbalt zondag pas en dat elftal heeft – uiteraard – voorrang.

Over competitievervalsing sprak niemand in Oss. Dat wil zeggen direct. Want op de vraag of dat Jong FC Twente – waarvan Oss op diezelfde maandag met 3-0 klop kreeg – nou zo sterk was, antwoordden de Osse coaches heel fair. “Dit was natuurlijk een ander Ajax.” En een ander ‘Telstar’. ‘Welkom in de Jupiler League’, was de eerste boodschap die Groenendijk zijn mannen na afloop meegaf. De hoofdstedelijke tikkers lieten het balletje vaak leuk rond gaan,maar voor de rest: nada, niks, niente. En op basis van alleen maar positiespel om het positiespel, tja, dan win je geen wedstrijden. Vijf doelpogingen telde Ajax uiteindelijk in Oss, waarvan niet één binnen de palen….

Dit verhaal kan natuurlijk ook vanuit een ander perspectief bekeken worden. En het zou FC Oss tekort doen dat niet te beklemtonen. “In tegenstelling tot maandag toen we Twente veel teveel tussen de linies lieten voetballen, slaagden we er nu in compact te blijven spelen. Daardoor kwamen we goed in de duels, waarin we heel scherp waren. Dat kostte aardig wat energie en meters,ja. Maar ik kan je verzekeren dat ik bij Twente nog meer heb moeten lopen. Als het lekker gaat, kun je bij wijze van spreken ook blijven gaan”, wist Roel van de Sande, de vaardige zwoeger van de Ossenaren.

foto Marcel Bonte ImageXL

foto Marcel Bonte ImageXL

Eyecatcher

Naast tactische discipline was er nog een groot verschil met het duel in Enschede. En dat was de inbreng van Danny van den Meiracker. Waar de spits maandag nog vroegtijdig naar de kant werd gehaald door Anton Janssen vanwege met name onvoldoende arbeid, was Van den Meiracker tegen Ajax de onbetwiste eyecatcher. “Hij heeft het signaal goed opgepakt, he”, gniffelde Van de Sande. “Op deze manier is het heerlijk om hem in je elftal te hebben. Dat had ik tijdens de voorbereiding al in de gaten. Danny kan de ballen prima vasthouden, is beresterk in de lucht en als hij daarnaast gas kan blijven geven…”

Dan speelt de verdediging van de tegenstander dus geen prettige wedstrijd. Danny cool, toegezongen (op Daddy cool van Boney M) door persoonlijke fans die met een bus waren afgereisd, was een genot om naar te kijken. Al was het alleen maar vanwege de smile die hij toen de blessuretijd al liep tevoorschijn toverde,nadat de speaker bekend maakte dat hij tot man van de wedstrijd was verkozen. De glimlach van een hongerige, tikkeltje ondeugende liefhebber. “Blijf maar voorin, je gaat er dadelijk nog eentje inschoppen”, riep Van de Sande hem toen toe. En verdomd.  Nadat Van den Meiracker vlak na rust eerst Wesley Deenen de 1-0 op een dienblad had aangeboden, poeierde de van NEC overgekomen ‘targetman plus’  warempel zelf de 2-0 nog binnen. Waarna het feest definitief kon beginnen. Zijn twee gemiste kopkansen in de eerste helft deden er allang niet meer toe.

foto Marcel Bonte ImageXL

foto Marcel Bonte ImageXL

 

 

Be Sociable, Share!