C’est le ton qui fait la musique

foto Marcel Bonte ImageXL

foto Marcel Bonte ImageXL

Dat Anton Janssen ooit hoofdtrainer van NEC zou worden, stond in de sterren geschreven. Dat dit nu al heeft plaatsgevonden, is een gevolg van de loop der dingen. En ook al moet de eerste bal onder zijn leiding in Nijmegen nog getrapt worden, zelden zal het draagvlak voor een startende coach groter zijn geweest dan in dit geval. Meest gehoord: ‘het is zo’n aardige man.’

En daar is niks aan gelogen. Anthony Geurts (Gemert) en Klaas Wels (FC Oss) werkten als assistent samen met de 50-jarige trainer uit Beneden-Leeuwen en beamen het volmondig. “Anton is hartstikke sociaal en begripvol. Naar iedereen, wie het ook is. Kan in elke situatie razendsnel schakelen. Vanuit het profvoetbal kwam hij medio 2011 bij Gemert binnen. Dat vergt aanpassing, zeker vanuit zijn perspectief. Maar bij Anton lijkt dat een automatisme, hij heeft het vermogen om de mensen waarmee hij werkt een goed gevoel te geven”, spreekt Geurts uit ondervinding.

“Een aimabele man”, typeert Wels. “Wie het ook is, hij geeft iedereen een bepaalde vorm van aandacht en geeft de persoon in kwestie bovendien het gevoel dat hij of zij belangrijk is”, weet de man die het stokje in Oss vooralsnog gaat overnemen. “Geen stemverheffingen en al helemaal geen geschreeuw. In de voorbije anderhalf jaar die ik met hem heb samengewerkt, heb ik Anton sporadisch boos zien worden tijdens de rust. Boos voor zijn doen dan, he. Want zelfs als hij boos is, is hij nog beheerst. Hij weet altijd uit de emotie te blijven.”

Mooie (en benijdenswaardige) eigenschappen, maar per slot van rekening worden daar geen punten mee behaald. Of is dat kort door de bocht? “Vergis je niet, Anton neemt indien nodig wel degelijk harde beslissingen door, hoor. Maar hij weet daarbij altijd een bepaald begrip te kweken voor alle partijen. En als zodanig wordt dat dan ook geaccepteerd. Inderdaad, hij weet een maatregel of keuze  altijd zo te verpakken dat een ieder ermee kan leven”, verzekert Geurts.

Volle kracht

Heeft NEC in de huidige omstandigheden misschien niet meer behoefte aan een zogenaamde Harter Hund? “Dat zal de toekomst uitwijzen, maar onderschat Janssen niet. Want hij is naast prettig in de omgang ook zeer duidelijk. Tot hier en niet verder. Hij bepaalt echt zijn grenzen kan ik je verzekeren. Tegelijkertijd zorgt hij er echter ook voor dat situaties te allen tijde werkbaar blijven. Om vervolgens weer op volle kracht vooruit te gaan, zoals hij altijd zegt. Net als plezier hebben in wat je doet en initiatief durven nemen. Het zijn inkoppertjes, maar Anton Janssen bewaakt en stimuleert dat soort zaken daadwerkelijk”, weet Wels.

Zijn voetbalinhoudelijke kennis en kunde staan buiten kijf. Geurts: “Precies, laten we vooral niet vergeten dat Anton op de eerste plaats natuurlijk ontzettend veel verstand van voetbal heeft. Tijdens onze busreizen naar uitwedstrijden van Gemert hadden we het daar weleens over. Dan zeiden Theo van den Boogaard, de andere assistent, en ik tegen Anton dat het wel heel raar moest lopen als hij niet ooit als hoofdtrainer bij zijn cluppie NEC zou belanden. Zijn reactie? Dan lachte hij maar een beetje.” Ja, laat die Janssen maar schuiven. Wels: “Dat werkelijk iedereen hem deze stap echt van harte gunt, is alleszeggend. Hij heeft het zelf op een heel natuurlijke manier afgedwongen en hij heeft er de kwaliteiten voor. Absoluut.”

Be Sociable, Share!