‘Belangrijk jaar’

Op 15-jarige leeftijd door PSV weggeplukt uit Veendam. Doelman van diverse nationale KNVB-selecties geweest tot en met Jong Oranje. Lengte 1 meter 90, tweebenig, ambitieus maar wel nuchter en contractverlenging in Eindhoven tot 2014. Kortom, er is – calamiteiten buiten beschouwing gelaten – eigenlijk maar één iemand die hem een mooie voetbaltoekomst in de weg kan staan. En dat is Jeroen Zoet zelf. “Dit wordt een belangrijk jaar”, beseft de voor één seizoen aan RKC Waalwijk verhuurde keeper.

De documentaire over Jan van Beveren, de zondag overleden ex-doelman, had hij gezien. Of hij iets van zichzelf in de voormalige topper herkende, luidde de vraag. “Daar doe ik niet aan, vergelijkingen. Ik ben wie ik ben en probeer iedere dag beter te worden. Te investeren in mezelf. De afgelopen jaren heb ik mijn HAVO-diploma behaald en heb een jaar een HBO-opleiding gevolgd inclusief propedeuse. Maar nu ga ik me voorlopig helemaal op het voetbal focussen. Na twee knieblessures weet ik inmiddels wat ik moet doen om mijn lichaam zo optimaal mogelijk te prepareren.”

Met RKC kan hij aan de bak. Naar de samenwerking met keeperstrainer Ed de Goey kijkt Zoet uit. “Die kent het vak, daar kun je niet anders dan heel veel van leren.” Waar keepers van een topclub in de regel worden beoordeeld op die paar momenten, zal het vermoedelijk spitsuur worden in de zestien bij Zoet. “Als we reëel zijn, weten we dat het een zwaar seizoen zal worden. Persoonlijk zal ik het moeten laten zien. Precies, PSV heeft niet zomaar contractverlenging aangeboden. Daar spreekt heel veel vertrouwen uit. In Waalwijk hoop ik dat uit te betalen in een goede reeks voor RKC om vervolgens van daaruit gesterkt de concurrentie voor de plek onder de lat in PSV 1 aan te gaan. En inderdaad, om mezelf in de kijker te spelen voor Jong Oranje.”

Be Sociable, Share!