Bart, Bart en Cees

foto Henk van Esch

Vanuit Brabants perspectief was het een opmerkelijk avondje Jupiler League tijdens die laatste vrijdagse speelronde in 2011.  Bart van Brakel (FC Den Bosch) en Cees Keizer (FC Oss) scoorden dit seizoen nog niet. Nu wel. Van Brakel met een weergaloze trap vanaf eigen helft, Keizer met de winnende 1-2 in zijn geboorteplaats Volendam. Ossenaar Bart van Hintum van FC Zwolle maakte als betaald voetballer nooit eerder twee goals in één wedstrijd. Op deze avond wel, de ene nog mooier dan de andere.

“Die eerste!”, reageert Van Hintum op de vraag welk doelpunt hem het meest aansprak. Een voorzet vanaf rechts die door de opgekomen linksback vanuit een volley via de lat wordt binnen gepoeierd. Nadat Van Hintum de assist voor de 2-0 had gegeven, krulde hij uit een vrije trap vervolgens ook de 3-0 achter de doelman van Fortuna. Weer een stap dichter bij de eredivisie. “Tot nu toe is het een superseizoen. Het scenario van vorig jaar is hier nog steeds een item. Daarom kijken we niet verder dan de eerstvolgende wedstrijd. Maar Zwolle is inderdaad het beste team in deze competitie en onze grootste tegenstander zijn wij in feite zelf. Het zou geweldig zijn om straks in de eredivisie te mogen voetballen. Op dat podium kunnen mijn kwaliteiten als aanvallende back waarschijnlijk nog beter tot uiting komen.”

Zola

Die andere Bart is ook een speler die het op de eerste plaats van zijn voetbaltechnische kwaliteiten moet hebben. Zijn doelpunt in Maastricht (de 0-2) was daar een sprekend voorbeeld van. “Het gebeurde puur op intuïtie, in een fractie van een seconde. Vervolgens moet je het geluk hebben dat je de bal goed raakt en dat was het geval”, aldus Bart van Brakel, in ieder geval qua uiterlijk de Francesco Zola van FC Den Bosch. “Heb ik weleens vaker gehoord, al speelde hij wat verder vooruit. En op een hoger niveau. Maar in dit Den Bosch is het lekker voetballen. Een feestje. Wie weet waar het eindigt als we deze groep in de wintertop bij elkaar kunnen houden”, zegt Van Brakel, die niet wilde ingaan op het aanstaande vertrek van coach Fons Groenendijk. “Wat in de kleedkamer besproken is, moet daar blijven.”

Ook voor Cees Keizer was het een memorabele avond. Met FC Oss winnen bij Volendam is al een prestatie op zich. Drie bonuspunten zo vlak voor Kerst, goed voor aansluiting met de groep middenmoters. “Dat is waar het natuurlijk om gaat, maar voor mij persoonlijk een wedstrijd die ik nooit meer zal vergeten. Als betaald voetballer had ik nog nooit gescoord, kom sowieso bijna nooit in die positie. En als je dan uitgerekend in Volendam met de ogen van familie en vrienden op de tribune op je gericht de winnende goal maakt, is dat bizar. Helemaal omdat ik na de wedstrijd met mijn vriendin zo in ons nieuwe huis hier in Volendam binnen kon rollen. Een heel speciaal gevoel. Misschien moet ik toch wat vaker gaan schieten.”

[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=n9lIN1lgyVI]

Be Sociable, Share!