Back-up back

foto Gerald van Zanten

Zoals her en der ten onrechte wordt vermeld is hij is niet de broer van ex-Ajacied Javier Martina en nee, hij speelde nooit voor de Stichting Feyenoord. Cuco Martina voetbalde tot de A1-junioren bij SC Feyenoord, de amateurtak van de Rotterdammers en stapte toen over naar RBC A1. “Misschien is dat de reden geweest waarom ik nu uiteindelijk bij een eredivisieclub zit. Onverwacht, maar daarom niet minder mooi.” ‘Harde werker’ Martina (21) over de transfer naar RKC Waalwijk.

Na drie jaar RBC Roosendaal en ploeteren in de kelder van de Jupiler League is een promotie naar de Eredivisie wel het laatste waar Cuco Martina aan dacht toen het doek voor de Roosendalers definitief was gevallen. “Ik was al verrast dat ik stage mocht lopen bij RKC. Een eredivisieclub! Natuurlijk pakte ik de kans die mijn zaakwaarnemer Greg Gorre regelde met beide handen aan. Je weet maar nooit. Maar dat het zo snel zou gaan en dan ook nog eens in de vorm van een driejarig contract, is te gek.”

Martina weet dat hij in eerste instantie als back-up is gehaald voor Sigourney Bandjar, de beoogde basisspeler op rechtsachter. “Ik kan echter op de meerdere posities uit de voeten. Bij RBC heb ik veel als rechter centrale verdediger gespeeld. En mijn favoriete positie is eigenlijk die van controlerende middenvelder. Zeker in het eerste seizoen stel ik me op voorhand in op niet veel speelminuten. Ik ga heel veel leren van de meer ervaren jongens en vooral heel erg mijn best doen. Ik ben een harde werker, altijd geweest. Als de trainer eventueel een beroep op me doet, moet ik zorgen dat ik er sta”, aldus Martina, die vrijdag op het kunstgras van FC Lienden (1-2 winst, doelpunten Janssen en Stans) de volle negentig minuten in actie kwam. “Het was lastig, Lienden is met die vele ex-betaald voetballers een goeie ploeg. En na een week trainingskamp begin je op een gegeven moment de beentjes te voelen.”

Be Sociable, Share!