Azijnzeikers

foto Geert van Erven

Waar leg je de lat? Die vraag was relevant naar aanleiding van de reacties op het duel tussen ‘het grote’ Willem II en ‘het kleine’ FC Oss. Arjan Swinkels reageerde verwonderd nadat hij het woord stroef hoorde als karakterisering van de wedstrijd vanuit Tilburgs perspectief. “We hebben gecontroleerd, gewonnen en de nul gehouden. Ik ben tevreden”, kaatste de aanvoerder van de thuisclub.

Winnen én leuk voetbal spelen doet eigenlijk alleen FC Zwolle in de Jupiler League. Met FC Den Bosch als een van de weinigen die daarbij een beetje in de buurt komt. Desgevraagd beaamde Dirk Heesen na zijn bevindingen van vrijdagavond dat FC Den Bosch beter voetbalt dan Willem II. “Maar dat is te verklaren, want die spelen ook al wat langer samen”, beweerde de Osse coach. Die niet ontkende dat zijn ploeg in Tilburg beslist kans op succes zou hebben gehad, als Marcel van der Sloot beschikbaar was geweest.

Sinds de lepe linkspoot geschorst is, heeft Oss geen goal meer gemaakt. “Toch ben ik trots op de vechtlust die we in deze wedstrijd getoond hebben”, vond Heesen. Voorin kon zijn ploeg echter geen vuist maken, zonder de creativiteit en finesses van Van der Sloot. Die verstaat namelijk de kunst om tussen de linies te spelen. En dat is een gegeven waar Willem II moeite mee heeft. Doordekken vanuit het centrum gebeurt zelden of niet. Vermoedelijk één van de punten waar coach Jurgen Streppel na afloop op doelde, toen hij zei blij te zijn met de zege (2-0, tweede doelpunt in blessuretijd tegen tien Ossenaren), maar dat er anderzijds nog een hoop te verbeteren valt. Op zich geen speld tussen te krijgen. Zoals ook de argumenten van Swinkels klopten. “We zaten in een mindere periode en dan is zes punten uit twee duels gewoon prima. Ook al was het vandaag niet glorieus”, voegde hij eraan toe.

Publieksspeler

Personen die vraagtekens plaatsen bij de kwaliteit van het gebodene zijn azijnzeikers of snappen het niet. Het zal wel, maar (beroeps)voetbal is toch ook een spel waarbij het de bedoeling is het publiek te vermaken? Het is niet zo dat Willem II die intenties niet heeft. Te prijzen is bijvoorbeeld dat een talent als Ryan Sanusi, een publieksspeler in spe,  de voorkeur krijgt boven Danny Schreurs. Maar per saldo houdt het niet over. Er kan lang en breed gediscussieerd worden, maar  van een team met ervaren spelers als Keller, Swinkels, Haemhouts, Kolkka, Guijt en De Groot mag  toch – los van het resultaat – iets meer verwacht worden dan controle en een incidenteel geslaagde aanvalsopzet of voortzetting in de buurt van de zestien van de tegenstander? Ook al heet het podium die altijd lastige Jupiler League.

foto Geert van Erven

Be Sociable, Share!