Avondje Juup

foto Gert Jan van Linschoten

Alles wat de Jupiler League anno 2011 (niet) te bieden heeft, kwam vrijdagavond samen in het Mariflex stadion van RBC Roosendaal. Een paar heel leuke voetballers bij AGOVV (Jaime Bruinier!, Samir El Gaaouri!), een tenenkrommend – tamme – blinde paarden-gehalte bij de thuisclub in de eerste helft en dat alles doordrongen van de penetrante geur van geldzorgen. Met op een gezonde manier betaald voetbal bedrijven heeft het allemaal weinig meer van doen. “Als ik morgen gebeld word door een club en we komen er uit, dan ben ik weg”, bekent Eric Hellemons, de beoogde hoofdcoach voor volgend seizoen.

Hellemons werkt zich het schompes, daar in Roosendaal. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat is de 39-jarige Mister RBC in de weer met van alles en nog wat. “In een functie als coach blijft het tegenwoordig op dit niveau, een beetje zwart-wit gesteld, echt niet bij een paar traininkjes leiden. Zaken als beleid en organisatie in de breedste zin van het woord liggen ook op je bord. Op zich vind ik dat geen punt, want het zijn taken die mij wel liggen”, zegt Hellemons, die daarnaast ook nog in de afrondende fase zit van zijn opleiding tot coach betaald voetbal, met alle tijd en energie die daarmee gepaard gaat. Hellemons verzekert het hele pakket te kunnen behappen, als hij maar niet wordt afgeleid door dat ene ding: zijn contract. Al maandenlang roept de clubleiding dat Hellemons hun man is voor de toekomst, maar een verbintenis is er nog altijd niet. “Ik begrijp dat RBC door al die financiële toestanden wellicht andere prioriteiten heeft, maar ik moet ook verder. Heb ook verantwoordelijkheden naar mijn gezin.”

Hellemons was in gesprek met de leiding van Willem II en RKC Waalwijk over een functie als Hoofd Jeugdopleiding. Hellemons zegt dat de wederzijdse interesse nog steeds niet is afgekapt, maar dat het verhaal momenteel wel op een laag pitje suddert. Ondanks alles vormt de handhaving van RBC nu de grootste kopzorg. In dat kader gooide Hellemons tijdens de rust van RBC-AGOVV de knuppel keihard in het hoenderhok. “Een schande was. Een beetje gif in je donder is toch niet teveel gevraagd, lijkt me. Vanaf de vierde minuut tegen tien man en je dan zo laten wegspelen! Een aantal was het niet waard in het shirt van RBC te mogen spelen. En dat heb ik ze ook verteld.” In de tweede helft herpakte de thuisclub zich enigszins en sleepte toch nog een puntje (2-2) binnen. Handhaving is echter nog allerminst zeker. “De beslissing zal op de laatste speeldag vallen”, vermoedt Hellemons. Tegen die tijd wil hij ook persoonlijk duidelijkheid hebben. “Ik weet hoe het wereldje in elkaar zit. Nu moet ik ook voor mijn eigen hachje zorgen.”

Be Sociable, Share!