Alles op het voetbal

foto Geert van Erven

In de Rotterdamse buurt waar hij woont weten ze het zeker. De trainer van Willem II moet Rangelo Janga vooral laten staan. “Ze volgen me hier nauwgezet en geven volop complimenten”, zegt de persoon in kwestie. De meningen zijn niet geheel subjectief, want de pas 18-jarige spits met de bouw van een volwassen oermens van 25 doet het eigenlijk prima in de Tilburgse punt. “Voor de winterstop speelde ik nog met de A1 en nu maak ik minuten in de eredivisie. Alles wat ik meepak is meegenomen”, plaatst Janga het verwachtingspatroon aan de vooravond van de kelderkraker bij VVV Venlo in een realistisch daglicht.

Als Heerkes en de ploeg hem nodig heeft, zal hij er staan. “Tot nu toe was ik telkens enorm zenuwachtig voor de aftrap als ik wist dat ik zou spelen. Druk is een fenomeen dat je niet moet onderschatten. Niettemin, eenmaal aan de gang ben ik nog maar met één ding bezig: er staan voor het team. Conditioneel wordt er een aanslag op je gepleegd, het is echt enorm zwaar. Ook omdat ik als spits natuurlijk veel verdedigende arbeid moet verrichten. Geen idee of ik start tegen VVV. Ik breng geen nieuws als ik zeg dat we bij verlies heel ernstig rekening moeten houden met degradatie.”

Wat er ook gebeurt, voor Janga is het altijd goed. Want stel dat Willem II afdaalt, dan heeft hij volgend seizoen in de Jupiler League een grote kans op heel veel speelminuten. “Ook in dat geval kan ik me doorontwikkelen. Dat is wat ik wil. Mijn contract in Tilburg loopt medio 2012 af en ik heb mooie dromen in mijn hoofd zitten. Feyenoord? Dat zou als geboren Rotterdammer echt het einde zijn! Voetballen in die Kuip. Engeland of Italië lijkt me op termijn ook prachtig. In zulke competities kom ik het best tot mijn recht. Ik ben fysiek sterk, heb snelheid, kan een bal vasthouden en ben kopsterk.”

Maar dat is voor later, beseft ook Janga, die in 2009 door Andries Jonker werd overgehaald om naar Tilburg te komen. “AZ, Feyenoord, Arsenal en meer clubs toonden interesse. Bij Willem II had ik het beste gevoel. Ze deden mij een goed voorstel en bovendien kon ik meteen bij het beloftenteam aansluiten. Dat achtte ik beter voor mijn ontwikkeling dan bij die andere clubs aan te sluiten bij de A-junioren.” Door de opheffing van Jong Willem II belandde Janga alsnog in de A1, maar dat is voltooid verleden tijd. “Ik zet voorlopig alles op het voetbal, die certificaten voor mijn HAVO-diploma haal ik later wel.” Het is misschien voorbarig, maar toch. Als de voortekenen niet bedriegen heeft Willem II eindelijk weer eens een klompje goud in handen. Want fysiek sterke spitsen met de specifieke kwaliteiten van Janga, gekoppeld aan zijn leeftijd, daar zijn er niet zo heel veel van.

Be Sociable, Share!