Alle beslissingen KNVB op een rijtje

De Algemene Vergadering Betaald Voetbal (AVBV) heeft flink wat beslissingen opgeleverd. Op de agenda stonden onder andere het EK vrouwen 2017 en het EK 2020, de verplichte promotie/degradatieregeling met ingang van seizoen 2015/’16, de pilot met betrekking tot de Jupiler League en de invoering van doellijntechnologie met ingang van komend seizoen.

Verplichte promotie/degradatie
Afgelopen zaterdag ging de Algemene Vergadering Amateurvoetbal in principe akkoord met verplichte promotie/degradatie tussen de Topklasse en de Jupiler League met ingang van seizoen 2015/’16. Het betaald voetbal heeft vanmiddag definitief ingestemd met verplichte promotie/degradatie. Ook is er gesproken over de voorgestelde pilot met betrekking tot de Jupiler League vanaf komend seizoen. In een eerder stadium kwamen de Coöperatie Eerste Divisie (CED) en KNVB tot het gezamenlijke uitgangspunt van een Jupiler League met 20 teams, door in principe twee beloftenteams en twee amateurverenigingen toe te voegen. Ook het amateurvoetbal heeft deze pilot omarmd. Gisteren werd bekend dat Katwijk afziet van deelname aan de Jupiler League. Het bestuur betaald voetbal heeft de vergadering middels stemming om advies gevraagd over de nieuwe constructie en daarbij te kennen gegeven dit advies op te volgen. De vergadering gaf in een ruime meerderheid aan voorstander te zijn van het toetreden van drie beloftenteams en één amateurvereniging. Dit betekent dat de beloften van Ajax, FC Twente en PSV alsmede amateurvereniging Achilles ’29 deel zullen nemen aan de pilot.

Uitgangspunten toetreding beloften:
·        Hoogst geëindigde beloftenteams in 2012/’13;
·        Speeldagenkalender Jupiler League is leidend;
·        Geen gezamenlijke beloftenteams met Eerste Divisieclubs;
·        Geen directe promotie/degradatie of deelname aan play-offs voor promotie;
·        Degradatie 1e elftal uit Eredivisie betekent degradatie naar beloftencompetitie;
·        Geen deelname aan KNVB beker;
·        16 contractspelers tot 23 jaar;
·        Technische staf: fulltime hoofdcoach en assistent-coach (licentie-eisen Eerste Divisie);
·        Accommodatie-eisen Eerste Divisie van toepassing;
·        Dispensatie op wedstrijddag: drie spelers + 1 keeper ouder dan 23 jaar;
·        Na 15 bindende wedstrijden 1e team: niet meer in beloften (dispensatie reserve keeper);
·        Speler mag niet binnen dezelfde periode voor 2 teams spelen in zowel de Eerste als Eredivisie;
·        Sancties indien mogelijk toerekenen aan betreffende elftal;
·        CED en ECV bespreken commercie (uitgangspunt: beloftenteams ontvangen geen collectieve mediagelden).

Uitgangspunten toetreding amateurverenigingen:
·        Pilot voor twee jaar;
·        Amateurverenigingen behouden amateurstatus;
·        Er gelden minimale licentie-eisen, nagenoeg gelijk aan de huidige regeling;
·        Uitsluitend in de pilot geen verplicht aantal contractspelers;
·        Na de pilot nog steeds een Eerste Divisie club: staffel aantal contractspelers van toepassing;
·        Gedurende pilot geen degradatie naar Topklasse;
·        Amateurverenigingen kunnen niet promoveren naar de Eredivisie;
·        Amateurverenigingen ontvangen mediagelden via de CED.

Het betaald voetbal heeft besloten de ervaring uit voornoemde pilot te gebruiken ten behoeve van de verdere uitwerking van de regelgeving per seizoen 2015/’16. Definitieve besluitvorming hiertoe zal plaatsvinden in het najaar van 2014. De vergadering heeft op voorhand ingestemd met één van de voorwaarden met ingang van seizoen 2015/’16: de staffel van het aantal contractspelers zoals benoemd in het principeakkoord. Dit uitgangspunt is immers geen onderdeel van voornoemde pilot gezien het gegeven dat amateurverenigingen hun amateurstatus gedurende deze periode behouden.

Overgangsregeling contractspelers
·        1e jaar Jupiler League: 10 contractspelers met tenminste 50% minimumloon en 6 contractspelers met tenminste 100% minimumloon (ongeacht aantal contracturen);
·        2e jaar Jupiler League: 8 contractspelers met tenminste 50% minimumloon en 8 contractspelers met tenminste 100% minimumloon (ongeacht aantal contracturen);
·        3e jaar Jupiler League: 4 contractspelers met tenminste 50% minimumloon en 12 contractspelers met tenminste 100% minimumloon (ongeacht aantal contracturen);

EK vrouwen 2017 en EK 2020
De KNVB heeft kenbaar gemaakt zich kandidaat te stellen voor de organisatie van het EK vrouwen in 2017. Komende week zal de bond dit officieel melden bij UEFA. Aan het EK 2017 nemen voor het eerst 16 landen deel. Het organiseren van het EK voor vrouwen past binnen de ambities van de KNVB om het vrouwenvoetbal in Nederland te stimuleren. De KNVB was al kandidaat voor het EK 2013, dat uiteindelijk aan Zweden werd toegewezen. Aanvullend gaat de bond in gesprek met Amsterdam en Rotterdam voor de organisatie van het EK 2020. Het Europees Kampioenschap vindt voor het eerst plaats in dertien verschillende landen. Namens Nederland komen Amsterdam en Rotterdam in aanmerking als speelstad. De bond heeft tot september van dit jaar de tijd om een officiële kandidaatstelling bij UEFA bekend te maken.

Pilot Arbitrage 2.0
De Algemene Vergadering Betaald Voetbal heeft vandaag bovendien ingestemd met het voorstel van de KNVB om te starten met de pilot genaamd Arbitrage 2.0. In dit traject wordt de komende twee seizoenen het gebruik van doellijntechnologie (HawkEye) en extra assistenten (5e en 6e officials) toegepast. Aanvullend wordt de mogelijke toepassing van een videoreferee nader onderzocht. Om de toegevoegde waarde van doellijntechnologie en extra assistenten te kunnen beoordelen, worden beide middelen de komende twee jaar zoveel mogelijk ingezet bij beslissingswedstrijden, zoals de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal, de finale van de play-offs, de halve finales en de finale van de KNVB beker en speelronde 34 in de Eredivisie.

De KNVB is al jarenlang onverminderd voorstander van de invoering van (technologische) hulpmiddelen in het profvoetbal. Ondersteuning door hulpmiddelen draagt bij aan goede arbitrage en acceptatie van beslissingen. Hierbij ligt de focus op het nemen van juiste beslissingen in wedstrijdbepalende situaties. De KNVB is van mening dat het gebruik van 5e en 6e officials en de introductie van doellijnbewaking niet als twee op zichzelf staande zaken moeten worden beschouwd. Doellijnbewaking richt zich immers enkel op de vraag of de bal wel of niet de doellijn gepasseerd is, terwijl extra assistenten ook andere situaties op het veld kunnen beoordelen. De bond hanteert daarom één visie waarin beide alternatieven geïntegreerd zijn. Parallel zal een projectteam de toepassing van een zogeheten videoreferee nader onderzoeken.

Lees het volledige persbericht met betrekking tot Arbitrage 2.0 hier.
 

 

Be Sociable, Share!