‘Aardig, niet fantastisch’

foto Marcel Bonte ImageXL

Dirk Heesen wilde even een statement maken. “Staat de microfoon aan? Dit mogen zij namelijk best horen. FC Oss heeft een aardig ploegje, geen fantastisch.” Een behoorlijk elftal als het loopt. Of als de tegenstander niet zo gegroepeerd speelt als FC Emmen deed. Want dan komen de gebreken van de modale Jupiler League-voetballers al snel aan de oppervlakte.

Met zij bedoelde de Osse coach ‘de mensen van boven’, zij die denken dat Oss teams als Emmen wel eventjes oprolt. En het groepje begint te morren als dat niet gebeurt. Laten we wel vooral realistisch blijven, bedoelde Heesen te zeggen. Nee, hij had niet overwogen om een verdediger door te schuiven of op te offeren toen bleek dat Emmen vooral gekomen was om niet te verliezen en het middenveld overbevolkte. “Je moet aan spelers geen dingen vragen die ze niet kunnen. Moet ik het centrale verdedigers als Kapralik of Van Muyen aandoen om met vijftig meter in de rug één-op-één te laten spelen?” Attractief spelen wil ook Heesen, maar op punten word je afgerekend, weet de doorgewinterde prof in hem. En dus kon (en moest) hij leven met de 1-1 tegen Emmen. “Wij waren niet bij machte om offensief een vuist te maken. Wat overigens ook een verdienste was van de tegenstander. In hun situatie had ik hetzelfde gedaan”, doelde Heesen op de slechts dertien fitte spelers die collega Hake ter beschikking had.

Grootfaam

Per saldo was het vanuit Oss’ oogpunt dus een avond om snel te vergeten. Geen inspirerende entourage om daarin je debuut te maken, zoals Dammyano Grootfaam overkwam. De geboren Ossenaar en contractspeler van NEC had Heesen overtuigd tijdens de trainingen en mocht starten als rechtsback. “Dat had ik niet verwacht. Het was vooral wennen. Echt een verschil met eredivisievoetbal. Zwaarder vooral. Veel duels, veel fysiek. Enerzijds inderdaad goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik ben dolblij met deze kans op loopafstand van mijn huis. Op dit niveau leer je meer dan in de beloftencompetitie. Ik hoop indruk te maken gedurende mijn verhuurperiode, ook op de mensen van NEC. Want de eredivisie blijft vooralsnog mijn doel”, sprak Grootfaam met zachte stem. “Ik ben geen druktemaker, wil het liefst mijn voeten laten spreken”, aldus de 20-jarige aanvaller van origine, die door Wiljan Vloet tot verdediger werd omgeturnd. “Maar misschien ben ik inderdaad meer een middenvelder.”

foto Marcel Bonte ImageXL

Be Sociable, Share!