6-1, 5-7. New balls, please

foto Geert van Erven

De instructies vooraf waren helder. “Dat we dit niet zomaar even gingen doen. Dat we niet slap mochten beginnen. Je kent dat wel. En dat wisten we zelf natuurlijk ook wel. Maar toch lieten we het ons gebeuren.” Een nachtrust verder na de afgang in Heemskerk kan Rob van Boekel er nog altijd niet bij hoe FC Eindhoven zich zo te kijk heeft kunnen laten zetten bij topklasser ADO’20. “Elke aanval was een goal. Wij trapten af en hij lag er alweer in.”

Met 5-0 achter na dertien (!) minuten is iets wat je – heel misschien – zou kunnen verwachten in de reserve vierde klasse op zondagochtend om 10 uur, maar dit…. “We stonden compleet voor schut. Kwamen niet eens van de eigen helft af. Kwamen niet eens op de gedachte om die bal desnoods dan maar richting hun achterlijn te schieten om even tot bezinning te komen. Totale verbijstering. En zij kregen natuurlijk steeds meer vleugels”, haalt de middenvelder van de eerstedivisionist het meest memorabele kwartier aan uit zijn sportieve carrière.

Op het moment dat FC Eindhoven, vrijdag nog in de wolken na de prima 3-0 winst op Sparta, na dat bizarre kwartier net voor rust zowaar een goaltje maakte, waren de cynische tweets van de club zelf al Trending Topic op Twitter. FC Eindhoven was hot, maar dan op een verkeerde manier. “Wat de trainer zei tijdens de rust? Die was natuurlijk ook vol onbegrip. Dat we in de tweede helft in ieder geval moesten proberen de eer nog enigszins te redden. Als zij er vijf kunnen maken, zouden wij dat ook moeten kunnen. Zoiets.” Waar Arsenal er bij Reading op dezelfde avond wel in slaagde een 4-0 achterstand weg te poetsen (5-7), dropen de semiprofs van Eindhoven uiteindelijk af met de staart diep verscholen (6-1) tussen de benen.

Record

De grootste bekernederlaag ooit van een club uit het betaalde voetbal tegen amateurs. “Geen record waarmee je geïdentificeerd wilt worden. Een totale schande dit. Een paar jaar geleden verloren we een keer met 1-7 van FC Den Bosch, maar dat was een competitieduel.” Een wedstrijd die later trouwens als verdacht werd aangemerkt in verband met matchfixing. Het woord belchinees werd dinsdagavond in den lande weer van stal gehaald ten aanzien van ADO’20-Eindhoven. “Onzin. Wij hebben ons gewoonweg te kakken laten zetten door jongens die nu waarschijnlijk ergens op kantoor zitten en twee of drie keer trainen per week. Gelukkig hebben we vrijdag weer een wedstrijd. Dan kunnen we ons revancheren.” De schande van Heemskerk zal echter altijd blijven hangen als een smet in de historie van de club. “Verliezen van amateurs mag niet, maar kan gebeuren. Maar op deze manier…..”

Be Sociable, Share!