Plezier hervinden

Je bent al van kleins af aan hartstochtelijk supporter van NAC en je wordt zelfs speler van die club. Mooier kan niet. Tenzij een topclub als PSV langskomt en je een driejarig contract onder de neus houdt. Om die verklaarbare reden verkaste Jorn Sweres medio 2009 naar Eindhoven. Het avontuur eindigde in mineur. “Ik heb het laatste jaar nagenoeg alleen maar op de bank gezeten. Dan stel je jezelf op een gegeven moment de vraag waar je mee bezig bent.” In eerste instantie bij de beloften van NAC hoopt Sweres terug te vinden waar het uiteindelijk om draait: plezier in het voetbal.

Hoe groot de behoefte daaraan was, blijkt uit het gegeven dat Sweres in overleg met PSV zijn nog één jaar doorlopende verbintenis verscheurde. “Ik had dat jaar nog kunnen uitzingen, maar zo zit ik niet in elkaar. Dan is geld maar heel relatief. Ik heb nog wat achter de hand van wat ik verdiend heb en heb werk gevonden als koerier. Ik vind dat je iets moet doen voor je geld”, aldus de Prinsenbeker, die er trouwens vanuit gaat dat hij binnenkort is geslaagd voor zijn HAVO-diploma.

Afgelopen seizoen bleek weer eens hoe bepalend de rol en zienswijze van een trainer kan zijn met betrekking tot de ontwikkeling van een voetballer. “Ik ben altijd een speler geweest die hangend aan de buitenkant voetbalde. Henk Fräser vond mij op die plek niet goed genoeg en zag meer een rechtsback in mij. Terwijl verdedigen niet mijn sterkste punt is.” Een en ander leidde er toe dat de coach van PSV A1 na een paar oefenpotjes koos voor een pure verdediger en Sweres (19, foto PSVjeugd.nl) zich nadien vooral diende te behelpen met invalbeurtjes. “Als je bijna dagelijks om zeven uur in de ochtend de deur uit moet en laat in de avond thuis komt, breekt dat je op als je positie uitzichtloos is.”

Een telefoontje van Jeffrey van As bood uitkomst. “Mijn vader zei gekscherend dat ik lekker bij Baronie moest komen voetballen, maar dat kan altijd nog. Ik wil er bij NAC nog één keer alles uit proberen te halen. Ik ben gehaald op amateurbasis en sluit aan bij Jong NAC. Ik wil mezelf straks niet kunnen verwijten dat ik er als voetballer niet alles aan gedaan heb. Over trainer Gudelj hoor ik niets dan lovende berichten. Ik word weer herenigd met een hoop oude maatjes, zoals Alex Schalk. En ik maak weer onderdeel uit van NAC! PSV is een prima club, zonder meer. Maar als ik moet kiezen, zal mijn hart altijd bij NAC liggen.”

Be Sociable, Share!