Waar gaat dit over?

Ook al op dit niveau? Gekker moet het niet worden! Dat dacht Philip den Haan ook toen hij maandagavond als een schooljongen dik twee uur zat te wachten op het verdict van de heren. Niet de heren van de leiding van de club, waarmee hij in gesprek was. Nee, de voetballers van Sparta Nijkerk. Zij die er maar bitter weinig van gebrouwen hadden en besloten dat dit toch vooral aan de trainer lag. Exit Den Haan en zijn assistent.

Te bizar. Helemaal met de wetenschap dat een spelersgroep van Sparta Nijkerk in een korte periode nu al voor de vijfde keer een trainer heeft weggestemd. Technisch manager Harry Hamstra verkondigde al dat ‘dit hem nooit meer gaat gebeuren’, maar dat hij in het geval Den Haan niet anders kon. Ook bij een club als Sparta Nijkerk schijnen ‘stromingen’ – bijvoorbeeld sponsoren – van invloed te kunnen zijn op de gang van zaken. Waar eerder werd gesproken van een unanieme beslissing van de spelersgroep, bleek dat later niet het geval te zijn.

Dat vermoeden had Den Haan al. “Vooropgesteld, dit moet geen huilverhaal worden. Ik ben eindverantwoordelijk voor de resultaten en die waren niet goed. Ik heb echter wel in de spiegel gekeken. Me afgevraagd wat beter of anders zou kunnen. De chemie was niet optimaal. Daarom ben ik individuele gesprekken gestart met een aantal spelers, gewoon om te proberen meer grip te krijgen. De eerste signalen wezen uit dat dit een positieve invloed had. Maar tegelijkertijd voelden andere spelers zich blijkbaar gepasseerd. Kijk, je kunt er lang en breed over praten, maar feit is dat deze selectie onvoldoende kwaliteit had om de doelstelling – terugkeer naar de Topklasse – te verwezenlijken. Dat was bij de directe betrokkenen tot op vijf cijfers achter de komma bekend.”

Huwelijk zonder seks

Dus zou je denken: zing het seizoen zo goed mogelijk uit, selecteer door en maak volgend seizoen een frisse start met een selectie die daadwerkelijk een gooi naar promotie kan doen. “Precies. Dat was ook de insteek, maar ja. Deze beslissing is erdoor gedrukt. Een beetje het Been en Feyenoord-verhaal. En nu? Ik ga het zakelijk afhandelen in Nijkerk en dan gaat het boek dicht. Klopt, ik heb in een eerdere reactie op mijn non-actief stelling gezegd dat mijn gevoel bij de club een beetje was als een huwelijk zonder seks. Je kunt dan wel verder, maar leuk is anders. Toch was dat moment van de bekendmaking van die stemming er eentje waarvan ik dacht: jongens, waar gaat dit over? Ik had weleens willen zien welke spelers hun tas hadden ingeleverd als de leiding de rollen had omgedraaid…”

Zwaartepunt

Geen club die dat aandurft in een voetbalwereld die vanuit alle geledingen almaar gekker lijkt te worden. “Hoe dan ook staat voor mij buiten kijf dat het zwaartepunt van deze mislukking bij de spelers lag. Met onwillige honden is het slecht hazen vangen. Ik heb in die spiegel gekeken en zij ook. Maar de meesten waarschijnlijk alleen om te kijken of hun haar goed zat.” De Werkendammer (52), voormalig coach van clubs als IJsselmeervogels, Zwart Wit’28, Unitas en ‘zijn’ Kozakken Boys, heeft komende zaterdag alvast ingepland met wedstrijdbezoeken van zijn kinderen. “En voor de rest is het nog te kort dag. Maar één ding is al wel zeker: bij een nieuwe club ga ik er straks weer keihard en met passie tegenaan. Nee, de zaterdag is daarbij geen must voor mij.”

Be Sociable, Share!