Vooroordeel is weg

foto Robert Janzen

Het beeld dat hij voor zichzelf had gevormd ten aanzien van het zaterdagvoetbal bleek in de realiteit toch anders voor Johan van Bijsterveld. Zwart-wit gesteld stond in zijn beleving voetbal op zondag model voor verzorgd voetbal en dat op zaterdag voor fysieke kracht. De Oisterwijker heeft inmiddels ondervonden dat het laatste klopt, maar dat er op de zesde dag ook gewoon heel behoorlijk gevoetbald wordt. Met Nieuw Lekkerland, zaterdag gastheer van Kozakken Boys, heeft hij op papier nog een paar puntjes nodig om ook volgend seizoen in de hoofdklasse actief te zijn.

En daarmee zal Van Bijsterveld met zijn ploeg ruimschoots aan de verwachtingen voldaan hebben. “Voor eerste klasse-begrippen is Nieuw Lekkerland misschien te goed, maar in deze afdeling lopen wij een beetje op de toppen van onze tenen. Deze club heeft een duidelijke filosofie. Tweederde van de selectie dient uit eigen jongens te bestaan. Op zich een gezonde gedachtegang en daar moet je als je tekent verder ook niet over zeuren.” Nee, die zaterdag bevalt Van Bijsterveld prima. “De beleving is enorm en de leergierigheid van de spelers groot.” Prettige bijkomstigheid: hij kan op zondagmorgen met maten als Robert Hoofs en Frank van Straalen voor de gezelligheid een balletje trappen in Oisterwijk 4. “En daarnaast heb je de gelegenheid jezelf links en rechts te oriënteren.”

Of hij zijn oude clubs nog volgt? “Op de voet zelfs. Met sommige spelers van UDI’19 heb ik bijvoorbeeld weleens contact. Gewoon babbelen over het voetbal met soms een advies. Ja, bij Willem II kom ik ook. Ik kan niet veel anders melden dan wat vele anderen ook deden: je kon dit zien aankomen. Ik zou liegen als ik zeg dat ik er wakker van lig, maar ik gun Willem II natuurlijk het beste. Op termijn zie ik ze wel terugkeren.” Dat proces met regelmaat live aanschouwen brengt voorlopig vanwege de vrijdagavond geen obstakels met zich mee. “Vooralsnog blijf ik tenminste één jaar bij Nieuw Lekkerland. Het staat ook niet geweldig op je cv als je te vaak van club wisselt. Dat ik straks aan die zaterdag blijf vasthouden, is echter geen must.” Maar dat de vooroordelen weg zijn, is duidelijk.

Be Sociable, Share!