Vertrouwen

foto Robert Janzen

Zijn toenmalige coach Bert Ruijsch noemde hem de revelatie van de hoofdklasse. Toenmalig betekent niet heel lang geleden, eigenlijk is die typering bij wijze van spreken eergisteren pas uitgesproken. Hoe snel dingen kunnen veranderen in de opportunistische wereld die voetbal heet, is weer eens gebleken in het geval van Jorzolino Falkenstein. De King in Gemert en nu al maanden een balende bankzitter bij zaterdagtopklasser Capelle. “Schreeuwen werkt niet bij mij.”

Scout Godwin Falix zag Falkenstein namens Gemert in het voorjaar van 2010 wervelen op een voetbalveld in Papendrecht. “Hij sprak me aan en zei onder de indruk te zijn. Van het een kwam het ander en opeens zat ik met vertegenwoordigers van Capelle om de tafel. Financieel ging ik erop vooruit, ja. Maar ook dat voetballen op zaterdag trok me. Wat dat betreft heb ik gelijk gekregen. Het gaat er allemaal net wat fanatieker aan toe. Op het veld, maar ook in het hele gebeuren eromheen. Ik startte dit seizoen in de basis, maar blijkbaar was René Vermunt niet tevreden. Ik belandde op de bank. En toen het team een paar wedstrijden achter elkaar won, was er geen aanleiding om te veranderen. Dat snapte ik ook wel.”

Incidenteel kreeg Falkenstein (22) in het vervolg toch een basisplaats toebedeeld. “Tegen IJsselmeervogels en Spakenburg heb ik fantastisch gespeeld, al zeg ik het zelf.” Maar van die bank kwam hij nooit echt af. “Tussendoor een keertje ziek geweest ook. Weet je, ik kan het niveau goed aan, maar het sleutelwoord voor mij is vertrouwen. Vermunt is geen slechte coach, maar zijn aanpak werkt niet bij mij. Ik moet lekker in mijn vel zitten. Als dat het geval is, loopt het vanzelf. Ruijsch zei altijd dat de beste elf spelen. Zo zou het ook moeten zijn. Helaas denkt niet iedereen zo. Maar ik ga de boel hier bij Capelle niet zitten verzieken, hoor. Dat verdienen mijn medespelers ook niet, want dat zijn echt fijne jongens. Ik hoop nog een paar keer te kunnen vlammen voordat ik vertrek.”

Zaterdag bijvoorbeeld, als Capelle voetbalt tegen Barendrecht. Dan kan Falkenstein zijn toekomstige werkgever – eventueel – laten zien dat die een goede keus heeft gemaakt. “Het kan niet zo zijn dat jij er als kampioen in de hoofdklasse ineens niets meer van kan, zei de trainer van Barendrecht.” Dat soort teksten heeft Helmonder Falkenstein nodig. “Met mijn mentaliteit is niks mis. Ik hou van voetbal. Ik heb me in 2008 zelf aangemeld bij Tonnie Beekmans van Gemert. Mierlo-Hout is een leuke club, maar ik wilde het graag proberen op een hoog niveau, want ik voelde dat ik het zou aankunnen. Volgens mij is dat aardig uitgekomen. En weet je wat ik denk? Dat er op de voetbalvelden veel meer spelers rondlopen zoals ik. Je moet ze echter wel willen zien.” En vertrouwen geven.

Be Sociable, Share!