Udense vleugelflitsers

foto Marcel Bonte Image XL

“Mooi dat ook hij de stap naar het betaalde voetbal heeft kunnen maken”, reageert Roald van Hout op voormalig UDI’19 clubgenoot Marc Koot. Beide Udense van oorsprong vleugelaanvallers sprongen in het oog bij de dinsdagse bekerronde. Van Hout was namens RKC Waalwijk matchwinner bij Zwolle en Koot liet als invaller een prima indruk achter bij FC Oss.

Vooralsnog is Koot weinig speeltijd in de hoofdmacht gegund, maar eigenlijk had hij niet anders verwacht. “De concurrentie is groot en ik kom natuurlijk net kijken op dit niveau. Ja, ik heb het hier naar mijn zin. Dat de trainer mij liet invallen in zo’n beladen wedstrijd tegen Den Bosch geeft aan dat ik gegroeid ben”, glunderde Koot, die maandagavond in de Gelredome nog een volledige partij voetbalde met Jong NEC/FC Oss tegen Vitesse. En daarin scoorde.

Dat flikte Koot een etmaal later ook bijna. “Ik had iets eerder naar binnen moeten snijden, dan had ik ruimte gehad om die bal in de verre hoek te plaatsen”, verklaarde de Udenaar die zich naast targetman Bieber met de gapende ruimtes voor zich als een vis in het water voelde. En in de slotfase van de tweede verlenging de bevrijdende 3-1 van Bieber voorbereidde. “Het is maar goed dat die bal bij Bieber op zijn plaat viel, want eigenlijk had je voor het balbezit moeten gaan, zei de trainer.” Door de wekenlange absentie van de inmiddels geopereerde Roy de Ruiter liggen meer speelminuten in het verschiet voor Koot. “Als een beroep op mij gedaan wordt, zal ik er staan.”

Soortgenoot

Dezelfde houding heeft Roald van Hout. De tweede helft van vorig seizoen basisspeler van RKC, maar sinds augustus voornamelijk bankzitter. “Doordat we van systeem veranderden en met een open rechterflank speelden, viel ik er buiten. Tegen Twente stond ik voor het eerst in de basis, omdat we toen een aantal geschorsten hadden.” Bij FC Zwolle viel Van Hout meteen na rust in en maakte de beslissende 0-1. “Het loopt de laatste weken als team wat minder, vooral zaterdag in Venlo was het matig. Of deze invalbeurt voor mij persoonlijk perspectief biedt? Ik hoop het, ik denk dat ik het niveau van de eredivisie aan kan”, zegt die andere Udenaar. Die zijn oude clubje, de koploper in de Hoofdklasse C, dit seizoen nog niet aan het werk zag. “Het komt vaak niet goed uit. Mijn en onze spaarzame vrije tijd moet ik zo efficiënt mogelijk invullen. Maar volgen doe ik UDI zeker.” Net als soortgenoot Koot.

Be Sociable, Share!