Tol betalen

foto Geert van Erven

En of Rob Wielaert iets heeft met Tilburg en Willem II. Als voetballertje liep hij ooit stage bij de Tricolores, maar viel de uiteindelijke keus op PSV. “Dus qua voetbal niet zo, maar wel in het gebeuren eromheen. Ons gezin woonde in Goirle, later verhuisde ik naar een appartement in het centrum van Tilburg. Tot in de tijd dat ik bij NEC speelde, was dat mijn verblijfplaats. Nu staat het trouwens alweer een tijdje te koop, ha ha. Mijn neef Joris Mathijsen heeft er gespeeld, mijn vader heeft natuurlijk een verleden bij Willem II en veel familie en vrienden wonen in Tilburg. Nee, ik heb nog maar weinig sms’-jes gehad”, bekent Wielaert met een vingerwijzing naar het duel van zaterdag tussen Willem II en zijn Roda JC.

Voor de Limburgers staat de wedstrijd in het teken van aanhaken wat betreft Europees voetbal. “Willem II heeft andere belangen, ja. Aan de ene kant is het gunstig voor ons dat Willem II moet. Wij zijn sterk in de omschakeling en vinden het prima als de tegenstander vol op de aanval speelt. Maar in het enthousiasme en de strijdbaarheid van Willem II kan ook een gevaar zitten voor ons. Iedereen heeft Willem II eigenlijk al afgeschreven, maar zij zichzelf nog niet. Willem II kan het alle clubs lastig maken, dat zag je in de duels met PSV en Ajax. Ik moet ook zeggen dat ik ze behoorlijke wedstrijden heb zien spelen. Soms miste Willem II de slimmigheid die vereist is op dit niveau.”

“Ik meen het als ik zeg dat ik Willem II altijd een mooie club heb gevonden. Ik hoop dat ze zich handhaven. Al vraag ik me af of als dat gebeurt, ze volgend seizoen niet voor dezelfde problemen komen te staan of misschien nog wel grotere. Ze betalen nu dik de tol voor het wanbeleid, dat eigenlijk al een jaar of acht, negen geleden is ingezet. Spelers met kwaliteit komen daardoor niet meer zo snel naar Tilburg. Jan-Arie van der Heijden heb ik overigens afgelopen zomer opnieuw geadviseerd om naar Willem II te gaan. Uit eigen ondervinding weet ik dat je als jonge speler veel leert van het voetballen in de onderste regionen. Bij FC Den Bosch ben ik destijds volwassen geworden. Je ziet aan Jan-Arie dat hij dat proces nu ook meemaakt. Ik naar Willem II? Als ik in Nederland blijf, zal het vermoedelijk Roda worden. Maat het buitenland kan ook”, zegt de 32-jarige huurling van Ajax.

Be Sociable, Share!