Spartaans

foto Henk van Esch

Steef Nieuwendaal is één van de ‘normale jongens’ die sinds de komst van directeur Wiljan Vloet bij Sparta voetbalt.  Tevreden sloeg de Schijndelaar in Sint Willebrord de verrichtingen van het vernieuwde Sparta gade. Een elftal zonder hoogvliegers, maar wel opererend als een eenheid. Een wereld van verschil met het rampseizoen 2010-2011. “Hiermee moeten we bij de eerste zes, zeven kunnen eindigen.”

Ook zonder spits? Voor de naar Polen vertrokken goalgetter Johan Voskamp haalde Sparta immers geen vervanger. “We zoeken het in eerst en vooral binnen eigen gelederen. We beschikken over een fantastische jeugdopleiding. Eentje waaraan in ieder geval in de Jupiler League niemand kan tippen. Er staat nu een groep die bestaat uit spelers die iets voor elkaar over hebben. Van daaruit bouwen we verder. Doordacht en met beleid”, aldus Vloet.

De uitspraken van zijn baas worden door Nieuwendaal onderschreven, behalve als het gaat over de positionering. Die vindt de van FC Den Bosch (zie foto) overgekomen middenvelder nogal aan de voorzichtige kant. Blijkt uit zijn verhaal, nadat hij eerst coach Michel Vonk om toestemming heeft gevraagd voor een gesprekje. “Ik heb geen zin in een boete. Er is vorig seizoen nogal wat gebeurd en dat willen ze nu voorkomen, begrijp je? Mijn doel is om bij de eerste drie te eindigen. Daarvoor ben ik naar Sparta gekomen. De randvoorwaarden zijn uitstekend, eredivisiewaardig zelfs.” Op persoonlijk vlak gaat Nieuwendaal die binnenkort ook optimaliseren. “Vanuit mijn woonplaats Vught naar Rotterdam is het in deze vakantieperiode te doen, hoewel ik nu al om kwart over zeven in de ochtend de deur uit ga. Ik ben op zoek naar een woonruimte in Rotterdam.”

Onder leiding van Vonk legt Sparta deze weken op Spartaanse wijze de basis voor een prestatief constant seizoen in de bovenste regionen . Zo werkte de selectie voor het duel met NAC in de middag eerst een training af. “Echt aanpoten, hoor”, vindt Nieuwendaal, toch een erkend kilometervreter.  “We trainen veel en intensief. Dat gaat zich straks uitbetalen. De bereidheid onder de spelers is groot. De tijd van alleen het eigen straatje schoonvegen is voorbij.” Geen loze woorden, tenminste als de vertoning tegen NAC (1-1) als graadmeter mag dienen.

Be Sociable, Share!