‘Roda Boys lééft’

In alle rust heeft Miguel van den Dungen zich het afgelopen halfjaar kunnen verdiepen in Roda Boys Bommelerwaard. De 47-jarige coach uit Den Bosch had zijn laatste contractjaar bij RKJVV graag afgemaakt, maar het bestuur van de Bossche eersteklasser besliste anders. Dus boog Van den Dungen dat nadeel om in een voordeel. “Ik heb wedstrijden van zowel het eerste als het tweede kunnen bekijken. Ben met het scoutingteam op pad geweest. Heb heel veel mensen binnen de club kunnen spreken. Ik heb er zin in!”

De zinsnede die onlangs opdook dat Roda Boys binnen twee jaar in de Topklasse moet spelen, verwijst Van den Dungen lachend richting de categorie broodje aap. “Maar Roda Boys wil wel meedoen om de prijzen in de eerste klasse. Dat lijkt me in eerste instantie een heel reële doelstelling. De clubleiding heeft de wens uitgesproken om voor een langere periode met dezelfde trainer iets op te bouwen. Nou, dat komt goed uit, want die basisgedachte heb ik ook.”

Als speler werd hij ooit benaderd door zijn toekomstige werkgever, maar het stadium van flirten werd nooit overstegen. “Vergis je niet, Roda Boys heeft een heel behoorlijke naam in het amateurvoetbal. Uit eigen ondervinding weet ik dat in Den Bosch met respect over deze club wordt gesproken. Het echte werk moet allemaal nog beginnen natuurlijk, maar het beeld dat ik had is in de afgelopen maanden alvast bevestigd. Dit is een club die leeft. Dit is een club met mogelijkheden. Alles begint in mijn optiek met beleving in wat je doet. Zowel op- als buiten het veld zit dat hier bij Roda Boys wel goed.”

Neemt niet weg dat er volgens Van den Dungen inzake spelersmateriaal links en rechts wel wat aanpassingen gedaan moeten worden. “Zoals ik dat ook bij RKJVV voor elkaar heb gekregen, wil ik Roda Boys laten voetballen via een verzorgde opbouw van achteruit. In dat kader zijn we dan ook op zoek naar versterking. In aanvallend opzicht beschikt Roda Boys over voldoende potentieel. Als we erin slagen de beleving van de spelers te koppelen aan verzorgd voetbal, zijn we volgens mij al een heel eind op weg.” Dat Van den Dungen de klus in Aalst goed wil aanpakken, blijkt uit het feit dat hij zijn trouwe assistent Charley Ambrose heeft meegenomen. “We werken straks met een selectie van achttien tot twintig spelers. Als je doelgericht wilt werken is dat in je eentje niet te doen. Als je het tenminste goed wilt doen. Bijvoorbeeld met linies apart aan de slag gaan. Daarnaast vult Charley mij als persoonlijkheid prima aan. Wat mijn tekortkomingen zijn? Ha, ha, dat ga ik jou niet vertellen. Laten we het erop houden dat Charley een perfect persoon is om als klankbord voor een groep te fungeren.  Een vertrouwenspersoon.” Een fanatiek baasje, die Van den Dungen. Als spelers soms een hittepetit, maar inmiddels beter in staat om tot tien te tellen. “Wijsheid komt met de jaren, hè. Bijna zeven dagen per week ben ik op een of andere manier met dat voetbal bezig. Heb onlangs het diploma UEFA-A behaald. Ik weet hoe het werkt in de voetballerij, voor de buitenwacht ben je net zo goed als je laatste wedstrijd.” Met andere woorden: tot nu toe loopt het in het voortraject gesmeerd bij Roda Boys. Maar straks word ook Van den Dungen afgerekend op de resultaten.

Zie ook Voetbaljournaal Bommelerwaard

Be Sociable, Share!