Likkebaarden

Hij ziet er tegenwoordig nog meer afgetraind uit dan in zijn laatste periode bij FC Oss. De club die hij voor het in eerst haar profbestaan naar periodetitels leidde. De club waar de middelen ook niet bepaald tot aan de hemel reikten. De club die vergeleken met de toestanden die hij het laatste seizoen bij AGOVV meemaakte, een oase van rust in een gedegen organisatie uitstraalde. “Ongekend wat wij in Apeldoorn voor de kiezen hebben gehad. Als coach had ik niettemin graag willen blijven, maar je moet ook nog een beetje fatsoenlijk kunnen leven.” Dus hield Hans de Koning de eer aan zichzelf en is hij nu in afwachting van een nieuwe werkgever.

Wat De Koning in samenwerking met zijn assistenten Marco Heering en Regilio Vrede op sportief vlak neerzette, was knap. Met ‘min negen’ startte AGOVV de competitie. Het contingent nieuwe spelers was groot, maar op een gegeven moment was er zelfs uitzicht op een periodetitel. En bivakkeerde AGOVV een tijdlang in de bovenste helft van de ranglijst. “Terwijl er iedere dag zaken speelden, die niets met het voetbal op zich te maken hadden. Ik kan je verzekeren dat dit jaar ontzettend veel energie heeft gekost. Echt een compliment naar de spelers ook, die alle problemen opzij konden zetten en zich wisten te blijven focussen op het voetbal. Ik weet zeker dat er in mijn tijd als speler jongens waren bij geweest die met regelmaat een paar dagen niet verschenen waren. Om even de grens aan te geven. In zo’n scenario moesten wij werken.”

Dat er straks weer een flinke hap uit het technische budget gesneden wordt en dat weer een hele rits aan spelers zal vertrekken, is ook in Apeldoorn gemeengoed geworden. Uit eigen ondervinding kon De Koning zich verplaatsen in de situatie van RBC en Eric Hellemons. “Onderin bungelen met een hoop onzekerheid is op zijn zachtst gezegd geen pretje. Maar ik denk dat RBC het gaat redden”, probeerde De Koning de toehoorders in Roosendaal moed in te praten. “Dordrecht? Speelt niet bij mijn weten. Er zijn nu ineens een paar opties”, refereerde De Koning aan de openstaande vacatures bij Helmond Sport, Excelsior, De Graafschap en dus FC Dordrecht. Aan ex-keepers kleeft het etiket dat zij niet geschikt zouden zijn als coach. Te behoudend, te veel gericht op tegenhouden. Ook met AGOVV heeft De Koning het tegendeel bewezen. Een lekker ploegje met veel voetballend vermogen. “Het was likkebaarden vandaag tijdens de eerste helft.” Het is de liefhebber in De Koning die hem overeind houdt in de jungle die betaald voetbal heet.

Be Sociable, Share!