‘Kan mezelf recht in spiegel aankijken’

foto Gerald van Zanten

foto Gerald van Zanten

De stemming op het trainingsveld was dinsdagavond al bedrukt nadat het nieuws doorsijpelde dat FC Lienden zich ging terugtrekken uit het zondagvoetbal. De gemoedstoestand van de carpoolers Niek Ripson en Revy Rosalia werd er nadien niet beter op toen zij op weg naar Brabant vernamen dat de Stichting Voetbalondersteuning Lienden met name Ripson als zondebok aanduidde voor het echec.

“Laat ik vooropstellen dat ik de eer aan mezelf wil houden en daarom zo genuanceerd mogelijk reageer op deze aantijgingen”, zegt Ripson, hoewel de stoom nog hoorbaar uit de oren komt. “Die ik overigens uit de media heb vernomen, want persoonlijk heb ik hem hierover niet gesproken.” De Bredanaar werd door Nico Wagenvoort, uit naam van genoemde stichting, in een regionaal dagblad beschuldigd van woordbreuk. Volgens Wagenvoort zou Ripson volledig akkoord zijn gegaan met de hervormingsplannen van Lienden en aan te blijven als speler om vervolgens plotseling bij Spakenburg te tekenen. Voor Wagenvoort naast het ontbreken van voldoende financieel draagvlak dè hoofdreden voor het ‘omvallen’ van FC Lienden-zondag.

“Dat wij een mondeling akkoord hadden is pertinent onwaar”, weet Ripson, die met een reconstructie komt. “Als aanvoerder was ik één van de eersten die op de hoogte werd gesteld van de plannen om bij Lienden over te stappen op een regionaal getinte selectie. Zij zagen voor mij daarin een belangrijke rol weggelegd. Die ik de afgelopen jaren deels ook zelf heb afgedwongen door mijn passie en inbreng in het totale gebeuren. Maar goed, hoe dan ook stond ik positief in dat nieuwe verhaal. Met de kanttekening dat ik dan wel zou willen weten hoe de invulling van de staf en vooral de spelersgroep eruit zou komen te zien. Naast mijn persoonlijke eisen. Klinkt dat als een mondelinge toezegging?”

Transparant

“Omdat ik me altijd prettig heb gevoeld bij Lienden en me ook verbonden voelde, heb ik aangegeven dat zich al tijdens de winterstop clubs, waaronder Spakenburg, bij mij hadden gemeld. Het was vanuit het perspectief van Lienden geen probleem dat ik eventueel met belangstellenden zou praten, werd me verzekerd. We praten dan over ergens begin januari. Vervolgens is er tijd overheen gegaan en toen trok Spakenburg opnieuw aan de bel. Concreet. Daarvan heb ik Lienden op de hoogte gesteld, zoals ik dat ook deed nadat ik rond was met Spakenburg, zelfs voordat ik daar tekende. Hoe transparant kun je zijn? Zowel meneer Wagenvoort als meneer Timmer, de hoofdsponsor, zei het jammer te vinden. Maar ze konden het wel begrijpen. En dat krijg je dit! Nou, ik weet één ding zeker en dat is dat ik mezelf recht in de spiegel kan aankijken. Het restant van dit seizoen? Dat benader ik zoals altijd. Professioneel, zoals het iemand met een contract betaamt.”

Rosalia

Indirect wordt ook Revy Rosalia in het verhaal betrokken. “Hoewel ik niet bij de gesprekken met Niek heb gezeten, begrijp ik zijn reactie. Als ik voor mezelf spreek, kan ik niet anders zeggen dan dat ik na een positief eerste gesprek heb aangegeven dat ik er toch over wilde nadenken. Ik herinner me een tweede onderhoud op een dinsdagavond, waarin mij te verstaan werd gegeven dat ik uiterlijk de eerstvolgende donderdag uitsluitsel diende te geven. Mijn gevoel zei me dat ik het niet moest doorgaan. Dat had niets met geld te maken, zoals links en rechts wordt gesuggereerd. Puur rationeel met het oog op mijn thuissituatie en daarnaast ook op basis van intuïtie. Achteraf blijkt dat ik wat dat aangaat gelijk heb gekregen. Helaas. Want bij Lienden heb ik me altijd thuis gevoeld. Jammer dat nu wordt geprobeerd ons het gevoel te geven alsof wij het gat in het zinkende schip hebben gebrand. Supporters en insiders weten hoe ik in elkaar zit. En ik zou het vervelend vinden als mensen slecht over mij denken.”

 

Be Sociable, Share!