‘Interessante spelers’

Hij bevestigt de veronderstelling volmondig. “Ik heb het inderdaad heel erg naar mijn zin bij Willem II. Ik mag werken met een enthousiaste groep talentvolle spelers. Er waait een frisse wind door de club. De samenwerking binnen alle geledingen is niet alleen prettig, maar ook professioneel. Kortom, ik voel me als een vis in het water.” Clemens Bastiaansen over de terugkeer naar zijn oude liefde.

Het is de dag na de 4-1 bekerwinst van Jong Willem II op Jong FC Den Bosch. Behaald met spelers als Ippel, Janga, Wojciechowski en Van Nuland in het elftal. “Vanaf de start van de voorbereiding was dit de eerste keer dat die jongens van het eerste met ons meespeelden. Dus dat was even wennen voor sommige van mijn eigen spelers, die nu langs de kant zaten. Maar goed, dat is een consequentie van het prestatieklimaat waarin wij werken. Met regelmaat zullen voetballers van 1 die daar minder aan spelen toekomen of van een blessure terug komen bij ons ritme opdoen. Dat is de profcultuur.”

Mechanisme

Met het inlassen van extra oefenduels wil Bastiaansen dit onvermijdelijke mechanisme trachten te compenseren. “Nee, ik zie het niet als een probleem dat de lading van een competitie- of bekerwedstrijd anders is. Spelers moeten zich dag in, dag uit willen ontwikkelen en het beste podium daarvoor is een wedstrijd, ongeacht wat voor een.” Als opleider van professie is Bastiaansen vrijwel dagelijks met zijn spelers in de weer. “Ze zijn nu allemaal op amateurbasis bij ons en dienen te investeren in zichzelf. Wij bieden hen die kans. Het is onze taak om de spelers ervan bewust te maken dat voetbal in onze omgeving een vak is. Met alles wat daarbij komt kijken. Eenmaal per week wordt samen getraind met de eerste selectie. Bewust is het stadion ook als onze uitvalsbasis gekozen. Alleen jammer dat we onze thuisduels vooralsnog niet hier, maar bij ’t Zand afwerken.”

Interessante spelers

Willem II kijkt volgens Bastiaansen ook verder dan het voetbal.  “Wij steken eveneens energie in het verhaal daaromheen met zaken als studie en werk. Zodat ze zich ook maatschappelijk kunnen ontplooien.” Want uiteindelijk zullen straks – uitgaande van de gangbare gemiddelden – hooguit een paar spelers de stap naar de eerste selectie mogen maken. Toch? “We hebben een heel goede oefencampagne achter de rug met prima voetbal en klinkende resultaten. Tiago en Weghorst? Interessante spelers, zoals er met het oog op de toekomst meerdere bij ons rond lopen.”

Be Sociable, Share!