Houdoe!

foto Geert van Erven

Hè? Wat zeg je? Voor Brabander Niels Vorthoren zorgde zijn entree in de Randstad  aanvankelijk voor een cultuurshock(je), maar inmiddels is de voormalige speler van Willem II en FC Den Bosch volledig geacclimatiseerd bij Excelsior. “Soms zeg ik nu bewust ‘houdoe’ als ik weg ga.” Lol. Nee, die Vorthoren gedijt prima in Rotterdam, ook sportief.

“Excelsior is één van de degradatiekandidaten, daar hoeven we niet moeilijk over te doen. Daartegen gaan we ons wapenen. Straks zullen we vaker niet dan wel het initiatief hebben. Ons spel tegen Willem II was een voorbode van de manier hoe we daar mee om zullen gaan. Snel schakelen en compact spelen. De ruimtes klein maken voor de tegenstander.” Met Vorthoren in de rol zoals hij die op het laatst ook bij FC Den Bosch vervulde. Die van controlerende middenvelder. “Met de mogelijkheid om er zo nu en dan overheen te kletsen. Zo ben ik deze voorbereiding al een paar keer in scoringspositie gekomen.”

Zijn nieuwe plek bevalt hem in dubbel opzicht. “Hier is het uiteindelijk ook heel gemoedelijk en familiair. Tijdens de lunches schuift het kantoorpersoneel bijvoorbeeld gewoon aan. En als voetballer gaat het ook lekker. Ik was altijd aanvallende middenvelder of spits, maar – eerlijk is eerlijk – goals maakte ik nooit heel veel. Ik mis nou eenmaal dat typische killersinstinct.” Meer vanachter de bal is zijn rendement een stuk groter. Neem alleen al in het ‘onzichtbare’ gaatjes dichtlopen.

Willem II was een goede sparringpartner voor ons, zei Vorthoren. Bedoelde de Werkendammer daarmee te zeggen dat een club als Willem II in kwalitatief opzicht vergelijkbaar is met wat Excelsior te wachten staat in de strijd om lijfsbehoud? “Nou ja, op papier staat er een goeie ploeg. Ze hebben prima ingekocht en zijn volgens mij een kampioenskandidaat. Nu zitten ze net als wij nog niet op het optimale niveau. Maar dat proces krijgt meestal gaandeweg het seizoen pas gestalte. En bovendien, competitievoetbal is toch anders”, weet Vorthoren in de aanloop naar de ouverture met stadgenoot Feyenoord als opponent.

Be Sociable, Share!