‘Hier doe je het voor’

foto Theo Hartog

“Super!” Hoewel het besef al snel daar was dat het uiteindelijk ‘gewoon’ om drie punten ging, was het een ware happening, deze zoveelste editie van ’s lands grootste en meest intense amateurvoetbalderby, die tussen Spakenburg en IJsselmeervogels. “Bijna 7.000 toeschouwers, die beleving! En als je dan ook nog wint… Maar nu moeten we wel doorknallen”, vindt Bart Tinus, doelman van de winnende (2-1) blauwen.

Want Spakenburg, en trouwens ook de rooien van de overkant, presteert dit seizoen niet zoals gebruikelijk. “We hebben veel nieuwe spelers en blijkbaar hebben we meer tijd nodig”, verklaart Tinus de positie in de buurt van de rode streep. Tijd die er eigenlijk niet is in het ambitieuze vissersdorp. “De druk was voelbaar, hoor. Deze wedstrijd moest gewonnen worden. Hoe dan ook. De ontlading was daarom groot, maar de spelers en begeleiding gingen toch al vrij snel over tot de orde van de dag. Als we volgende week namelijk verliezen, zijn we in feite geen stap verder.”

Vooralsnog durft de van JVC Cuijk overgestapte keeper niet meer dan te hopen dat hij ook in Noordwijk onder de lat staat. “Ik heb een goeie voorbereiding gedraaid en keihard geknokt, maar de trainer koos voor de eerste competitiewedstrijd toch voor Sven Taberima. Niet onlogisch, want hij was tenslotte al zes seizoenen eerste keus. Ik had voor mezelf al besloten niet bij de pakken neer te zitten, zoals ik dat eerder bij FC Den Bosch wel deed. In dat eerste duel viel Taberima echter uit met een hamstringblessure en kwam ik erin. Behalve één keer, toen ik ziek was, heb ik verder alles gespeeld. Tegen de Vogels ging het lekker, ik had een paar goeie reddingen. Jammer van die tegengoal in echt de allerlaatste seconden, ik had het idee dat zij nooit meer zouden scoren. Normaal zou ik ziek zijn van zo’n flutgoaltje, maar de winst vergoedde ditmaal alles.”

Adrenaline

Voor eventjes dan toch. In het geval van Tinus: Taberima klopt inmiddels ook weer op de deur. “Ik heb geen idee wat de trainer gaat doen. Heb daar ook nog niet echt bij stil gestaan. De wedstrijd tegen IJsselmeervogels heeft de afgelopen week zoveel adrenaline aangemaakt. Die entourage op de zaterdag is echt top. Volgens mij heb ik tot dusver geen duel gespeeld met minder dan duizend toeschouwers. Hier doe je het voor. Ja, Bart Tinus heeft het prima naar de zin. Hoewel ik me realiseer dat ik misschien anders zou reageren als ik niet zou spelen.”

Be Sociable, Share!