Gorter is een Cruijff-man

foto Gert Jan v Linschoten

Als er voetbal op televisie is, zit Edwin Gorter voor de buis. Hij volgt zijn zoon Danny overal waar NAC voetbalt en hij is analist voor Eredivisie Live. “Ik doe zo goed als niks in de voetballerij”, beweert de voormalig Zwitsers Voetballer van het Jaar en ex-voetbalmakelaar niettemin. “Beroepsmatig bedoel ik dan.” Daar kan binnen afzienbare termijn verandering in komen. “Ik ben op de markt voor een trainersfunctie.”

Soms spookt het door zijn hoofd, bekent hij. Elke dag moet Edwin Gorter (47) nog steeds keihard werken. Hij is subdistributeur van Cambridge België. “Er is niets mis met het feit dat ik werk, begrijp me niet verkeerd. Maar als je tegenwoordig toch ziet wat voetballers verdienen, en dan bedoel ik niet zozeer de toppers maar meer de grote groep daaronder, dan willen mijn gedachten weleens afdwalen. Als je nu bij wijze van spreken een bal vanaf dertig meter in het kruis schiet en je doet dat nog eens, kan het zo maar zijn dat AC Milan voor de deur staat. Ik chargeer nu, maar de voetballerij is natuurlijk op hol geslagen. De invloed van het geld heeft veel doen veranderen.”

Edwin Gorter was een voetballer met bovengemiddelde kwaliteiten. Beschikte over een geweldige trap en inzicht. Een ouderwetse spelmaker. “Ik zat in de lichting ’88. Dus met de Van Bastens, Vanenburgs, noem maar op. De inmiddels overleden coach Hans Dorjee zei dat ik met mijn kwaliteiten minimaal 50 interlands moest halen.” Zover kwam het niet. Lugano, Caen, FC Utrecht, Vitesse en NAC oogt echter ook niet verkeerd. “Op het einde van mijn loopbaan heb ik ook nog in de Verenigde Staten gespeeld. Ik ben de hele wereld rond geweest. Maar of ik er alles heb uitgehaald? Misschien niet, maar je hebt op bepaalde momenten ook een beetje geluk nodig. Onder dat hele verhaal heb ik echter allang een dikke streep gezet.”

Zoals dat ook het geval is als Bjorn van der Doelen ter sprake komt. “Begin jij daar nu ook al over? Laatst zag ik dat fragment van twintig jaar geleden ook weer voorbij komen.” Gorter priemde toen een vinger in het oog van de PSV’-er. “Ik wil dat niet bagatelliseren of goedpraten, maar je moet weten dat ik daarvoor al 26 keer een schop had gehad. Mensen onthouden vaak dat soort zaken. So be it.”

Als vader van houdt Edwin Danny vanzelfsprekend in de gaten. “Maar op een gezonde manier. Natuurlijk is het niet meer dan logisch dat ik met mijn 500 wedstrijden ervaring met Danny over voetbal praat. Ik geef hem tips en maak hem duidelijk vooral als prof te leven. En ik zou een ezel zijn als ik hem niet probeer te behoeden voor fouten die ik in het verleden zelf maakte.”

Edwin Gorter ziet dus heel veel wedstrijden, hoewel ze volgens hem vaak het aankijken niet waard zijn. “De basis ontbreekt vaak. Ze kunnen tegenwoordig van alles een beetje, maar niet iets heel goed. Kijk eens naar de tennisser Roger Federer. Die staat nog steeds dagelijks drie uur op de baan om te werken aan de basis. Daar kan de voetballerij een voorbeeld aan nemen. En niet dat gedoe met die periodisering en noem maar op de overhand laten hebben. Cruijff? Ja, ik ben niet voor niets een fan van hem.” Wellicht laat Gorter straks als trainer/coach zien hoe het ook kan.

Lees ook http://www.voetbaljournaal.com/

Be Sociable, Share!