Gedoopte Van Dijk een herboren mens

“In de voetbalwereld worden mensen vereerd, maar alleen Christus moet vereerd worden,” zegt voetbalcoach Jan van Dijk. Dik twee jaar geleden besloot de trainer zich te laten dopen. “Toen ik uit het doopbad stapte, voelde ik mij een herboren mens. Alsof ik het verleden van me had afgespoeld.”
Van Dijk werd op een dag door zijn huidige vriendin meegenomen naar de kerk. “De aanbiddingsliederen spraken mij erg gaan. Ik besloot vaker mee te gaan naar de kerk. Voorganger Leen Koster vroeg tijdens een preek of mensen naar voren wilden komen. Toen ik besloot om dat te doen, gaf ik dat moment aan wat mijn problemen waren. Door middel van handoplegging is toen voor mij gebeden. Vanaf dat moment was voor mij de wereld veranderd. Er gebeurden sindsdien ook dingen die alleen van God afkomstig kunnen zijn. Ik had een scheiding achter de rug en bad voor een goed omgang met mijn ex en de kinderen. Twee dagen later kreeg ik een brief van de advocaat waarin stond dat alles prima was geregeld. Ik geloof dat dit door gebed tot stand is gekomen.”
Keiharde voetbalwereld
Vanaf 1996 is de oud-profvoetballer actief als trainer. Van Dijk trainde onder meer FC Groningen en Roda JC, en werd bij VVV-Venlo voor de vierde keer in zijn loopbaan ontslagen. “Een journalist uit Groningen, die ik nog van vroeger kende, belde mij vorig jaar op voor een interview. Hem viel op dat ik vroeger bot reageerde en nu rustiger ben geworden. Toen hij vroeg hoe dit kwam, had ik kunnen zeggen dat ik ouder ben geworden. Maar het belangrijkste onderdeel hierin is mijn bekering. Vroeger zou ik furieus op het ontslag bij VVV hebben gereageerd, omdat ik niet tegen onrecht kon. Maar mensen kunnen dat niet oplossen en in plaats daarvan bid ik nu voor zo’n situatie.” Zo bad Van Dijk voor VVV-Venlo-voorzitter Hai Berden, die verantwoordelijk was voor zijn ontslag.
“In de keiharde voetbalwereld dacht ik altijd dat hard reageren op mensen en vloeken normaal was. Maar na mijn bekering kwam ik erachter dat dit juist niet het geval is. Het gaat in de voetballerij ontzettend om geld en luxe, terwijl liegen en bedriegen vaak voorkomt. De voetballerij is een macho-wereld waarin mensen worden vereerd, maar er kan er maar Een vereerd worden.” Van Dijk vindt het “heerlijk” om als christen te leven. “Het leven als christen, geeft je veel bij de Heer neerlegt, wordt er door Hem voor je gezorgd. Daar geloof ik in. Ik hoor van mensen in de kerk dat God grote plannen met mij heeft. Door het geloof uit te dragen hoop ik het evangelie te verkondigen en zo iets voor het christendom te betekenen.”
Relatie met de Heer
Vanwege hun werk kunnen voetbalcoaches zondag vaak geen kerkdienst bijwonen. “Dat vind ik moeilijk. Maar in onze kerk ben ik lid van een kring. Als ik niet naar de dienst kan, hoop ik naar de kring te gaan. Het gaat erom dat je iedere dag dicht bij de Heer bent en bij Hem op schoot plaatsneemt,” aldus Van Dijk.

Bron:  Christelijk Informatie Platform

Be Sociable, Share!