‘Foppe is de meester’
Vanuit professioneel oogpunt zegt Peter Maas als welzijnswerker reeds kleinschalig ontwikkelingshulp te bieden in de Brabantse wijken. Onder de vleugels van Foppe de Haan gaat de voormalig coach van Baronie deze werkzaamheden dadelijk met voetbal als primaire insteek verrichten op Tuvalu. Een eiland met een maximale breedte van 250 meter en beperkte faciliteiten in de Stille Oceaan, nog armer dan Bangladesh. “Los van de prestatieve doelstelling hoop ik als mens rijper terug te keren.”
Op 5 juli vliegt kwartiermaker Maas als eerste van het groepje Nederlanders richting Tuvalu. Het laatste gedeelte van de onderneming zal per propellervliegtuigje gemaakt worden. Reizen van en naar Tuvalu is geen kwestie van even een ticket kopen. Het dichtstbijzijnde eiland ligt op ongeveer 1500 kilometer. Voor die tijd vindt in Nederland overigens een aantal voorbereidende gesprekken plaats met de overige leden van de expeditie. “Via de Coaches Betaald Voetbal kwam ik in aanraking met dit project. Daarna is het snel gegaan en afgelopen weekend heb ik, nadat ik het privé en zakelijk heb kunnen regelen, de knoop doorgehakt. Op voorhand al is dit een ongelooflijk bijzonder avontuur. Ik ben echt vereerd dat ik hiervan deel mag uitmaken.”
Paul Driessen, initiatiefnemer en directeur van het project Tuvalu – uiteindelijke doel: het verkrijgen van een FIFA-licentie voor het eiland – , met journalist Koen van Santvoord in diens slipstream slaagden er onlangs in Foppe de Haan als voetbaltechnisch boegbeeld te strikken. Op pro deo basis welteverstaan. “Dat is ook het mooie en leerzame aan dit verhaal. De insteek is om met Tuvalu de voorronden van de Pacific Games door te komen. Op basis van een structuur die we in een zeer kort tijdsbestek moeten aanbrengen. Dat betekent de coaches ter plaatse opleiden en daarnaast volop aan de bak gaan met de beschikbare voetballers. Die bijvoorbeeld nog nooit een thuiswedstrijd hebben gespeeld. Die onlangs voor een uitwedstrijd tegen de Fiji Eilanden een bootreis van vijf dagen op ruwe zee dienden af te leggen. Met een aantal zeezieke spelers op het veld was de 16-0 nederlaag daarom niet verwonderlijk. Een gigaklus, maar tegelijkertijd ook een ontzettend dankbare.”
Leren wordt het toverwoord voor Maas, die de Fries Etienne Stomp als collega-assistent krijgt. “Werken met Foppe de Haan alleen al gaat mij sowieso geheid heel veel nieuwe inzichten opleveren. Hij is de meester. Maar daarnaast verwacht ik ook heel veel te leren van de mensen ter plaatse. Hoe zij daar omgaan met de omstandigheden, daarvoor kunnen wij westerlingen denk ik alleen maar diepe bewondering opbrengen. Ik hoop van die levenslessen iets op te steken. Voorbeeldje op voetbalgebied. Zij trainen daar geregeld op de landingsbaan omdat de velden door regenbuien onbespeelbaar zijn. Op beton dus… Totaal onverwacht is dit op mijn pad gekomen. En echt, ik ben blij dat ik die mensen iets mag geven”, aldus Maas, die in principe tot 15 september op de Polynesische archipel verblijft.