‘FCDB? Da’s geen eredivisie, hè’

Het donderde na afloop even in de kleedkamer van Cambuur en dat was tekenend. De Friezen hadden het maandagavondduel in de Jupiler League bij FC Oss namelijk met 1-3 gewonnen. Een wedstrijd met een hoog uitwisbaarheidsgehalte. Zeker wat Cambuur betreft. “En dat lag meer aan ons dan aan Oss”, vond Mohamed El Makrini, de chef op het middenveld.

Want dat is de status die de voormalige speler van FC Den Bosch (25) inmiddels heeft opgebouwd. “Ik voel me samen met mijn gezin prettig in Leeuwarden. In voetballend opzicht gaat het eveneens naar behoren. Ben ook reserveaanvoerder. En qua niveau: beter kan altijd, zie vanavond”, zegt de geboren Utrechter met Marokkaanse roots op bedeesde toon. Een beschaafde, mooie man. Een mooie voetballer ook. Hoewel hij door die ene move van Fons Groenendijk tegenwoordig ook geacht wordt anders te denken en te handelen binnen de lijnen.

De vorige coach van FC Den Bosch koppelde El Makrini ‘out of the blue’ in een wedstrijd tegen Zwolle aan spelbepaler Slot. “En dat ging goed. Daarna ben ik op die positie van controlerende middenvelder blijven staan.” Als rechter- middenvelder/aanvaller van oorsprong. Juist dat maakt van El Makrini een voetballer met meerwaarde. Met zijn balbehandeling en voortzetting zit het door die basiskwaliteiten immers meestentijds wel goed. Inmiddels is hij ook in staat om duels te lezen. Om de balans te bewaken. Om de schaats er onder te zetten ook, als de situatie dat vereist. De frequente bezoekjes aan het krachthonk hebben El Makrini fysiek sterker gemaakt. Er staat gewoon iemand!

Dank

Iemand die de potentie heeft om een stap voorwaarts te maken. “Mijn contract loopt dadelijk af. Cambuur wil verlengen en ik sta daar niet afwijzend tegenover. Toch wacht ik nog even af, want ik zou het liefst voor een eredivisieclub gaan. FC Den Bosch? Ha, da’s geen eredivisie, hè. Die club zal voor altijd in mijn hart blijven, ik ben ze veel dank verschuldigd voor al die jaren. Volg ze van op een afstand ook op de voet en heb weleens contact met sommige spelers. Hoewel het gros daarvan inmiddels elders speelt”, geeft El Makrini aan dat een terugkeer naar De Vliert niet direct voor de hand ligt. Als het aan hem gelegen had, was hij in de zomer van 2011 ook niet vertrokken. Een gebrek aan financiële middelen om hem een contract aan te bieden, lag toen aan zijn verhuizing naar Friesland ten grondslag…

foto Marcel Bonte ImageXL

foto Henk van Esch

Be Sociable, Share!