Evolueren

foto Geert van Erven

Hij was al eens eerder in dienst van de KNVB. Destijds, eind vorige eeuw, als beleidsmedewerker voetbalontwikkeling. Per 1 augustus is Jan van Loon opnieuw werkzaam in de Zeister bossen. Als leidinggevende – ‘spin in het web’- op min of meer dezelfde afdeling, die toen uit alleen hemzelf bestond en inmiddels negen medewerkers kent. “Ik sta ook weer op het veld als coach en docent. Dat laatste heb ik het meest gemist.”

Tien jaar lang was Van Loon Hoofd Jeugdopleiding bij Willem II, waarvan de laatste twee seizoenen in combinatie met RKC Waalwijk. Nu wacht een andere klus, een station hoger vanuit het overkoepelende orgaan. ‘De functie behelst het voetbal in al zijn verschijningsvormen te stimuleren en de samenhang tussen de top en de breedte te benadrukken’, stond in het persbericht van de bond te lezen. “Dat is inderdaad een hele mond vol. Wij proberen ondersteuning te bieden aan clubs, wat tot kwaliteitsverbetering moet leiden in de gehele onderlaag. Voorbeeldje? Je hebt tegenwoordig de regionale jeugdopleidingscentra, zoals die van Willem II en RKC. Die hebben banden met de amateurclubs uit de betreffende regio’s en hun onderlinge samenwerking proberen wij door onze input nog verder uit te werken. Met als hoofddoel om de voetbalsport in de volledige breedte kwalitatief beter te maken. Denk daarbij aan nog beter opgeleid kader, alsmede  trainers en begeleiding. Maar anderzijds ook door in dit geval die profclubs van extra handvatten te voorzien.”

De voeling met de praktijk, met het veld, zal zeker blijven voor Van Loon. Sterker, hij verwacht in zijn nieuwe baan meer veldwerk te doen. De Tilburger krijgt de nationale selectie van de C-junioren als trainer/coach onder zijn hoede en zal bij gelegenheid als docent bij de opleidingscursussen fungeren. “Dat heb ik het meest gemist. Op ons vakgebied ben ik ook het aanspreekpunt richting UEFA. Ons landje staat hoog aangeschreven wat betreft opleidingen omdat wij die zaakjes goed voor elkaar hebben. Maar het kan altijd beter. Het moet beter. De wereld evolueert, het voetbal evolueert. Nu stilstaan betekent dat we over drie jaar achter de feiten aan lopen. Die ontwikkeling, daar gaat het om. Lid zijn van de KNVB betekent voor de bond niet alleen competities organiseren. De faciliteiten en de structuur voor een ieder zo optimaal mogelijk proberen te maken, dat is ons streven.”

Be Sociable, Share!