Ax doet het ook op ‘t strand

“Nee joh, voetballen op zand is niets voor mij.” Zo reageerde Patrick Ax aanvankelijk toen zijn voormalig ploeggenoot Roel Liefden hem inviteerde voor een training nadat Ax met vrienden had deelgenomen aan een toernooitje beachsoccer op het strand van Scheveningen. Ax ging toch overstag en die move opende voor de voetballer van TEC een nieuwe wereld. De lancering van een eigen bedrijf met beachsoccer als hoofdmoot is aanstaande.

Bij nader inzien was zijn terughoudendheid eigenlijk nergens op gebaseerd. “Beachsoccer is spectaculair en nooit saai”, zegt hij eind 2010, terwijl hij weet dat altijd met sport bezig zijn een elementair bestanddeel is in zijn leven. Fitness, zaalvoetbal, hardlopen. Altijd vindt Ax wel iets om zijn energie kwijt te kunnen. En voetballen natuurlijk, de sport waarin hij bovengemiddeld getalenteerd bleek.

Naar eigen zeggen was zijn broer beter, maar Patrick Ax werd als voetballertje van GVAV door FC Groningen gevraagd om de stap naar de profclub te maken. “Ja, daarmee ging een droom in vervulling. Ik was ballenjongen geweest bij FC Groningen, verkocht programmaboekjes bij thuiswedstrijden. En opeens mocht ik zelf voor Groningen voetballen!” Ax was een talent. Ook erkend buiten de regio. Vanaf Oranje onder 14 tot aan Jong Oranje speelde Ax voor alle vertegenwoordigende elftallen met onder anderen Kuyt, Bosschaert, Van der Vaart, Theo Janssen en Robben als ploeggenoten. “Tja, ik heb ergens een afslagje gemist”, constateert Ax met de nodige zelfspot. “De geluksfactor moet je niet onderschatten. Ik heb ook een aantal fikse blessures gehad. Arjen Robben zat achter mij bij Groningen. Natuurlijk, die was er toch wel gekomen, maar toen ik geblesseerd was, schoof hij een plaats door. Zo gaat dat.”

De mogelijke carrière als topvoetballer werd een loopbaan als modale profspeler. Ax kwam uit voor De Graafschap en Go Ahead Eagles en kende zijn beste periode bij NEC. In 2008 zette hij vanwege privéproblemen bewust een punt achter het bestaan als beroepsvoetballer. Een jaar lang heerste vervolgens radiostilte aangaande zijn sportieve aspiraties. Nadat alle sores voorbij was, de omgangsregeling met zijn kinderen duidelijk was en een nieuwe vriendin voor inspiratie zorgde, laaide het vuurtje in Ax weer op. Met TEC kwam voor Ax, woonachtig in Arnhem, een trein voorbij die hem wel aan stond. “Ik hou van topsport, maar iets half doen is niet mijn ding. Ik heb nu een perfecte mix gevonden. Heb niet meer de verplichtingen die bij een bestaan als topsporter horen, maar ben toch lekker bezig. Ik de vedette van TEC? Dat klinkt raar. Qua niveau steek ik er misschien wel bovenuit, maar ik loop me met alle plezier de kolere voor de andere jongens. Heb meer assists dan doelpunten. Straks in de tweede klasse zijn er nieuwe uitdagingen. Eerst kampioen worden? Natuurlijk worden wij kampioen. Dat moet!”

Onderwijl legt Ax de laatste hand aan het opzetten van zijn eigen bedrijf. Als speler van het Nederlands Beachsoccer team heeft Ax gemerkt dat mensen steeds enthousiaster worden over deze jonge tak van het voetbal. Clinics aan bedrijven en kinderen vormen straks de pijlers van het bedrijf. “Werken met kinderen vind ik leuk, misschien dat ik in die richting ook iets met veldtraining ga doen. Weet je, als je ergens plezier in hebt, kun je veel bereiken.”

Lees ook in http://www.voetbaljournaal.com/

 

Be Sociable, Share!