‘Als mens verrijkt’

Het avontuur Tuvalu zit erop. Peter Maas is weer terug in het Brabantse land. “Een cultuurshock”, bekent de voetbalcoach, die maandag zijn reguliere baan oppakte. “Het acclimatiseren vanuit daar naar hier verloopt moeizamer dan andersom. Het project Tuvalu heeft mijn verwachtingen meer dan ingelost. Even los van de voetbalinhoudelijke samenwerking met een topper als Foppe de Haan. Als mens ben ik verrijkt.”

Ondanks het feit dat De Haan, Maas en derde man Stomp inderdaad geen tovenaars bleken, werd de sportieve doelstelling bereikt. “Op Tuvalu praatte iedereen alleen nog maar over voetbal. ‘Als in zo’n korte tijd de zevende plek van de hele Pacific bereikt kan worden, wat dan als de Hollandse trainers hier een jaar zouden werken?’, sprak de Tuvaluaanse bondsvoorzitter Paulson Panapa de regering toe. Dat was nadat hij was teruggevlogen na de laatste poulewedstrijd tegen Guam, waarin wij met Tuvalu het benodigde gelijkspel behaalden.”

Verbazing

“Met z’n tienen nog wel, want keeper Tieli Selau kreeg al na tien minuten rood inclusief een penalty. Kort daarna maakte Stanly Tongavaly gelijk met een verwoestende vrije trap vanaf dertig meter. Jammer genoeg miste vooral topscorer Alopua in het vervolg nog enkele grote kansen. De pers in Nieuw Caledonië was verbaasd over de kracht van Tuvalu in vergelijk tot 2007 en 2003. Niet alleen qua resultaat maar vooral ook wat betreft de speelwijze. Eigenlijk speelden we tijdens de laatste wedstrijd ons beste spel. We hebben echt geleerd van het 8-0 pak slaag tegen Nieuw Caledonië. Vooral over hoe je de duels ingaat en waar je prioriteiten legt tijdens een wedstrijd. Zoals het bewaken van de organisatie.”

Het algehele voetbalniveau tijdens de Pacific Games viel Maas en consorten niet tegen. “Christian Karembeu gaf rond een wedstrijd van Tuvalu in een interview met Johann Mast, de vaste Foppe-volger, aan dat Caledonië binnen vier jaar beter is dan Nieuw Zeeland, dat aan het laatste WK deelnam. Ik geloof dat wel, want er zit heel veel techniek en snelheid in die groep. Die vreten een aantal Jupiler League-teams gegarandeerd op. De tegenstanders en hun coaches waren vooral blij dat ze dit keer tegen een voetballend Tuvalu speelden. In het verleden hingen ze met z’n allen voor de goal. Dan nog kreeg je met uitslagen als 16-0 te maken.”

Subtopper vierde klasse

“Van te voren wist ik dat ik op voetbalgebied moest terugschakelen. Van Topklasse naar het nivo van recreatieteams. Uiteindelijk zijn we wat dat aangaat in een zeer korte periode gestegen tot een subtopper in de zondag vierde klasse. Gesteund door dagelijks twee intensieve trainingen met een vaste groep, dicht bij elkaar. Ook onze teamactiviteiten versterkten het proces: samen vissen, samen naar onbewoonde eilanden om te trainen of te snorkelen, samen rugbyen op een mooi strand in Noumea. De spelers spraken bij het afscheid over ‘hun mooiste tijd’ en dat gaf een goed gevoel. Ze hebben voor ons gebeden en gezongen.  Veel gezongen. We hebben kadootjes uitgewisseld en Foppe en ik hebben de spelers toegesproken met het oog op het vervolg. Inzake hun eigen verantwoordelijkheid en die naar de jeugd op Tuvalu. Ik heb ze vooral bedankt voor een onvergetelijke tijd.”

“Samen met Foppe, diens vrouw en collega Etienne hebben we tijdens de terugreis vanuit Osaka met plezier teruggeblikt op ons avontuur. Veel gelachen om enkele incidenten. Spelers die we kwijt waren en bleken te vertoeven bij het vrouwenvolleybalteam van Samoa, de dominee die te pas en te onpas het gebed begon tijdens onze voorbereiding op de wedstrijden. Het contact en de samenwerking was prima en leerzaam. De spelers zijn overigens nog wat langer gebleven in het atletendorp en hebben daar Tuvalu de eerste medailles zien winnen, bij het gewichtheffen. Ze zijn daarna teruggevlogen naar Fiji en hebben per boot de rest van het traject afgelegd. Ze kregen een warm onthaal op Tuvalu, want het was de beste voetbalprestatie ooit.”

Follow up

“Over een eventuele follow up kan ik nog niet concreet zijn. Er zijn alleen intenties uitgesproken. Onder dezelfde voorwaarden ga ik daar een dergelijk project echter niet meer aan. Ik heb in Nederland langs alle kanten volop medewerking gekregen, maar dat kan ik niet nog eens verlangen. Vooralsnog ga ik nu op sportief vlak verder met mijn vooropgestelde planning. Dat betekent een seizoen lang inventariseren op voetbalgebied, in keukens kijken en wellicht wat ondernemen in de facilitaire zin. Scouting, wedstrijdanalyses, adviseren. Links en rechts heb ik daarin al wat lijntjes lopen. Hoe dan ook ben ik dankbaar en blij dat ik het hele verhaal Tuvalu heb mogen meemaken. Had het voor geen goud willen missen. En dat meen ik uit de grond van mijn hart.”

Be Sociable, Share!