Exotische verrassing

foto Paul Driessen ©

Het uiteindelijke doel van het in 2011 gestarte ‘project Tuvalu’ – het eiland lid laten worden van de FIFA – staat nog steeds centraal. Mede in het kader daarvan moet de tijdelijke komst van een tweetal internationals naar Nederland worden gezien. Spits en Tuvaluaans topscorer aller tijden Alopua Petoa (22) en middenvelder Vaisua Liva (19) arriveren vrijdag en worden zondagochtend officieel gepresenteerd bij gastclub Brabantia.

Na de ondertekening van het amateurcontract zal het duo de competitiewedstrijd van Brabantia 2 bijwonen en vervolgens PSV-NAC aanschouwen. “Dat op zich wordt voor die jongens sowieso al een compleet nieuwe ervaring. Zij komen in een totaal andere wereld. Neem alleen al de temperatuursverschillen. Op Tuvalu komt de thermometer nooit onder de 25 graden. Een cultuurshock ook, ja. Maar zij willen heel erg graag en dat is alvast een prima uitgangspunt”, zegt Koen van Santvoord.

“Ik ben de woordvoerder van het verhaal, maar alle credits voor dit ‘Tuvalu Hero’s Project’ komen voor rekening van Paul Driessen. Tot voor twee dagen is hij bijvoorbeeld bijna een maand bezig geweest om alleen al de visa in orde te maken. Aan de medewerking op Tuvalu ligt het trouwens niet, zij geloven in onze strategie. Ondanks het beperkte budget dat ter beschikking is. Nu al wordt daar gesproken over een jaarlijks terugkerend evenement.”

Brabantia 2

Het tweede elftal van Brabantia, uitkomend in de reserve eerste klasse, is vooralsnog de uitvalsbasis voor de twee Tuvaluanen. “Met Foppe de Haan en Peter Maas is uiteraard besproken wie zij geschikt achten. Hun huidige niveau wordt ingeschat op de tweede klasse. Maar ik heb daar vorig jaar met eigen ogen gezien dat die jongens onder een professionele begeleiding reuzenstappen maken. Een flink aantal is echt talentvol”, verzekert Van Santvoord, die zijn netwerk gaat aanspreken om het duo op stage te krijgen bij een Brabantse BVO. “Het is de bedoeling dat we straks zoveel mogelijk scoutingrapporten kunnen overleggen om die jongens aan een profcontract in Nieuw Zeeland te helpen. Waarmee zij dan als voorbeeld en inspiratiebron kunnen dienen voor hun landgenoten.”

De voetballers worden gedurende de drie maanden in Nederland ondergebracht in een gastgezin. “Waarom Brabantia? Paul Driessen komt uit Eindhoven en Brabantia is een goed geleide club met een schitterende accommodatie en een grote maatschappelijke betrokkenheid. Het bestuur toonde zich vanaf het begin enthousiast. Ik denk dat we dit project een serieuze kans moeten geven. En hoe dit ook gaat aflopen, het wordt voor die jongens een ervaring die ze nooit zullen vergeten.”

foto Paul Driessen ©

Be Sociable, Share!