Huta Galung steelt show

Tennisparken zijn op woensdagmiddagen doorgaans niet de drukst bezochte plekken. Het complex van De Lobbelaer in Zevenbergen vormt op deze prachtige woensdagmiddag de uitzondering. De talrijke bezoekers kregen geen spijt van hun snippermiddag, want het was genieten. Van het weer én niet op de laatste plaats van waar toptennis.

Het eerste mixed team van de plaatselijke trots speelt op het allerhoogste niveau. Zo’n 15 jaar geleden werd een stichting in het leven geroepen om toptennis in Zevenbergen mogelijk te maken. De club beschikte toen met onder meer de zusjes Oosters over uitzonderlijke talenten. Men had toen de keuze: de talenten laten uitvliegen of de randvoorwaarden scheppen om op een hoog niveau te kunnen acteren met hun aanblijven als resultaat. De club koos voor het laatste. En niet zonder succes. De stichting bedroop zichzelf en onder leiding van clubtrainer Martin Vloemans werd twee jaar geleden de eredivisie bereikt. Nu speelt het team, bestaande uit Andre van der Bijl, Arko Zoutendijk, Tim van Terheijden en Jesse Huta Galung en de dames Angelique van der Meet, Bernice van der Velde en Kiki Bertens, voor het tweede jaar onder leiding van trainer/coach Mike van Vugt in de eredivisie.

Het bijzondere aan dit team is dat het volledig Nederlands is. Daar waar de andere teams veel gebruik maken van buitenlandse inbreng. Verder trainen ze ook elke week samen en speelt er in het huidige team een drietal tennissers die de weg naar de top hiervan daadwerkelijk zelf heeft afgedwongen. Met Andre van der Bijl als exponent. De tennisser uit Etten Leur speelt al sinds zijn zevende jaar bij De Lobbelaer.  “De kracht van dit team is vriendschap en sfeer. Hierdoor vechten we net iets harder voor elkaar”, aldus Van der Bijl. Deze ‘de wedstrijd is pas over als de laatst bal geslagen is’-mentaliteit moet De Lobbelaer dit seizoen naar de play-offs brengen.  Hiervoor liggen ze na een overwinning op Den Helder, een gelijkspel tegen Popeye en de winst op deze woensdag tegen regerend landskampioen Leimonias op koers. Sterspeler Jesse Huta Galung, de nummer 4 van de Nederlandse ranglijst en de nummer 119 van de ATP-ranking, beaamt dit. “De keuze voor De Lobbelaer is een bewuste geweest. De sfeer in zowel het team als in de club is uitstekend en de stichting heeft een langetermijnvisie. Dat spreekt me aan. Volgend jaar hoop ik er zeker weer bij te zijn. Alleen een ongelukkige speelkalender kan dat verhinderen”. Want het hoofddoel voor Huta Galung blijft natuurlijk zijn individuele ranking.  Maar als het even kan, zal hij dus ook volgend seizoen zijn mooie backhands en spinballen weer in het tennisgekke Zevenbergen etaleren.

Bij De Lobbelaer pakt men de zaken serieus aan, waardoor er veel publiek op de wedstrijden af komt. Zaterdag was er een clinic voor de jeugd, komende zondag is er een BBQ-feest voor alle Zevenbergse tennisteams en volgende week dinsdag een groot business event met onder andere Tom van ’t Hek als spreker. De sponsors krijgen voldoende gelegenheid om te netwerken. Momenteel werkt de stichting met een budget van 40.000 euro. Het doel is om dit op te krikken naar 50.000 euro. “Dit is erg moeilijk, maar niet onmogelijk”, zegt de ambitieuze Marc Adan. “Het zou ons wel meer mogelijkheden geven om de laatste stap, meedoen om de titel, te maken. Uiteraard is geld geen enkele garantie voor succes, maar het is wel een voorwaarde”. “De club profiteert uiteraard van de ambities van de stichting, maar de vereniging levert daarvoor weer vrijwilligers”, voegt oud-voorzitter en 15 jaar geleden mede-initiator van de stichting Toptennis Henk Bronder  toe. Typisch geval van een win-win situatie dus. Nu hoopt Zevenbergen dat de tennissers ook blijven winnen. Zondag 29 mei en dinsdag 31 mei speelt De Lobbelaer zijn laatste 2 thuiswedstrijden.

Uitslagen: TV De Lobbelaer – Leimonias 4-2. Kiki Bertens-Julia Babilon 6-2, 6-3, Angelique van der Meet- Katalin Marosi 4-6, 6-7, Jesse Huta Galung- Attila Balasz 4-6, 7-6, 6-3, Arko Zoutendijk-Mischa Ryderstedt 7-6, 7-5, Bertens /v.d. Meet – Babilon/Marosi 6-3 0-6, 5-7, Huta Galung/vd Bijl – Brons/Ryderstedt 7-5, 6-3.

Tekst: John de Does

Be Sociable, Share!