Van Wimke, voor John

foto Henk van Esch

foto Henk van Esch

Lang geleden maakte Wim van der Horst Den Bosch en omstreken gek met zijn onemanshow tegen Ajax, 3-0 met drie goals van zijn makelij. Nog altijd één van dè hoogtepunten uit de geschiedenis van FC Den Bosch. Gezien de tijdspanne en vooral het moment was de timing nu – bijna dertig jaar later – nagenoeg perfect. In scene gezet door hogere machten, leek het wel.

Want was het niet zo dat de ietwat corpulente Van der Horst eigenlijk alleen maar als coach was afgereisd naar Vinkel? Wat niet helemaal waar was, want Wimke was er net als de rest toch vooral voor John van Nielen, zijn nu ernstig zieke ploeggenoot van toen. Zoals diverse andere cracks van weleer eveneens van de partij waren, al dan niet om een balletje mee te trappen. Piet Kamps, Martin Breuer, Wessel van den Bosch, Gerard Aichorn, Dick Salm, Roger Schouwenaar, Arnold Scholten, Fred van der Hoorn, Jan van Grinsven, Erik Meulendijk, Guido van de Kamp, Ruud Kaiser, Hennie van Grinsven, Nol de Groot… Zoals gedurende het middagprogramma voor de jeugd mannen als Jordens Peters en Jasper Waalkens zich belangeloos inzetten. En als het bekerprogramma in het amateurvoetbal en/of andere verplichtingen in de voetballerij niet daar waren geweest, hadden zich zonder twijfel veel meer ex-spelers gemeld op deze hoe dan ook dualistische dag.  Voor een speciaal persoon,  hoezeer de opbrengsten ook ten bate van KiKa waren.

KicksenvanPietjeKamps

Zweet

Nee, Wimke zou niet meedoen. Had dan ook geen spullen meegenomen. En het vooruitzicht om dan toch even mee te  hobbelen, maar dan op de schoenen (zie foto) van Piet Kamps was weinig aanlokkelijk. Plots werd tijdens de pauze toch een paar passende kicksen tevoorschijn getoverd en ging Van der Horst alsnog overstag. Al brak het zweet hem langs alle kanten uit bij alleen maar het aantrekken van de voetbalkousen. Maar goed, een paar minuutjes zoals Pietje op zijn zondagse sokjes, dat moest toch wel lukken.

Yep, en hoe. Met een weergaloos doelpunt schoot Van der Horst oud-FC Den Bosch (versterkt met vier selectiespelers, dat wel) in de slotseconden voorbij (3-4) tweedeklasser EVVC. In een wedstrijd die sportief natuurlijk weinig om het lijf had, maar niettemin toch een enorme impact kende. Want op het moment dat Wimke die onwaarschijnlijke goal maakte (voorzet van rechts volley vanuit de loop diagonaal in het kruis), stond John van Nielen vermoedelijk voor de laatste keer als (mede)speler achter hem. Zoals Van Nielen in zijn actieve tijd als ideale prof altijd pal stond voor het team en die onpeilbare vogel Van der Horst meestentijds voor hem in het bijzonder. En dan deze apotheose… kippenvel. Dit kon haast geen toeval zijn.

foto Henk van Esch

foto Henk van Esch

foto Henk van Esch

foto Henk van Esch

Be Sociable, Share!