Dopinggebruik amateurvoetbal

Maar liefst 35 procent van de Nederlandse huisartsen heeft ervaring met amateursporters die klachten hebben na het gebruik van doping. Onder de amateursporters valt ook een grote groep amateurvoetballers. Hoeveel voetballers er gebruik zouden maken van doping is niet bekend.

‘Veel amateursporters gebruiken doping’,  zo meldde Nieuwsuur woensdag na een onderzoek van VvAA, de dienstverlener van onder meer artsen. 35 procent van de Nederlandse huisartsen geeft aan in het verleden klachten te hebben behandeld na gebruik van doping. Het deel van de klachten dat niet herkend kan worden door artsen is daarbij niet inbegrepen.
De KNVB geeft aan geen dopingcontroles uit te voeren binnen het amateurvoetbal. De ‘stacker’ was jarenlang een gewild product in de voetbalwereld. Het toenmalige voedingssupplement waar de werkzame stof Efedrine in zat, gaf meer energie, alertheid en zorgde voor een groter uithoudingsvermogen. In 2004 werd dit preparaat uit de handel gehaald in Nederland, maar daarmee waren de problemen niet verholpen.
Het kostenplaatje is een argument dat de KNVB gebruikt is om in het amateurvoetbal geen dopingcontroles uit te voeren. Dit wordt als de taak van de dopingautoriteit beschouwd. Afgelopen jaar werd bekend dat er in de eredivisie van het vrouwenvoetbal gecontroleerd op doping. Resultaten daarvan zijn niet bekend.

Bron: Indewandelgangen.com

Be Sociable, Share!