Categorie-indeling BVO’s

De nieuwe categorie-indeling van de clubs in het betaald voetbal is bekend. Op basis van de ingediende jaarcijfers 2011/’12 en prognosecijfers 2012/’13, behoren vijf clubs tot categorie 1 (onvoldoende), twintig clubs tot categorie 2 (voldoende) en tien clubs tot categorie 3 (goed). AGOVV Apeldoorn heeft geen jaarcijfers 2011/’12 en prognosecijfers 2012/’13 ingediend en kon op basis daarvan niet worden ingedeeld. Inmiddels is AGOVV Apeldoorn door het onherroepelijk faillissement geheel uit de lijst weggevallen.

Vorig jaar augustus behoorden nog drie clubs tot categorie 1. Dit aantal is nu gestegen naar vijf. Ten opzichte van december 2011 is het aantal clubs in categorie 1 echter gedaald; destijds waren het er nog negen. Bovendien is een toename zichtbaar van het aantal clubs in categorie 3 van zeven in 2011 naar tien bij het huidige meetmoment.

Mark Boetekees, bestuurssecretaris betaald voetbal en verantwoordelijk voor de afdeling licentiezaken van de bond: ,,Clubs hebben het nog wel moeilijk. Dat is niet verwonderlijk gezien het huidige economische klimaat. Toch zie je dat het besef bij clubs is doorgedrongen dat het belangrijk is een goed en consequent financieel beleid te voeren en daaraan wordt in het algemeen hard gewerkt door de clubs. Over de hele linie gezien kan ik de clubs ook nu weer een compliment maken.”

Categorie 1

Tot categorie 1 behoren de volgende betaaldvoetbalorganisaties: ADO Den Haag, FC Dordrecht, Fortuna Sittard, Helmond Sport en SC Veendam. Deze clubs werken binnen het kader van een plan van aanpak aan hun financieel herstel. Veelal betekent het dat ze moeten saneren. Hoe dat precies gebeurt, bepalen de clubs zelf, rekening houdend met de richtlijnen van de KNVB. De clubs doen een voorstel voor het plan van aanpak, dat moet worden goedgekeurd door de licentiecommissie.

Binnen negen meetmomenten (een termijn van drie jaar) moet een club vervolgens weer structureel in minimaal categorie 2 kunnen worden ingedeeld. Daarbij geldt dat een club die ‘terugvalt in categorie 1’, en die in een recent verleden al eerdere in categorie 1 was ingedeeld, in de regel een kortere termijn ter beschikking heeft. Gedurende het traject, wordt de club strikt aan de gemaakte afspraken in het plan van aanpak gehouden. Als zonder toestemming van de licentiecommissie wordt afgeweken van de gemaakte afspraken, kunnen sancties volgen variërend van een waarschuwing tot winstpunten in mindering.

Categorie 2

Tot categorie 2 behoren de volgende clubs: AZ, FC Den Bosch, SC Cambuur, FC Eindhoven, FC Emmen, Excelsior, Feyenoord, De Graafschap, Heracles Almelo, NAC Breda, N.E.C., RKC Waalwijk, Roda JC, Sparta Rotterdam, FC Twente, FC Utrecht, Vitesse, VVV Venlo, Willem II en PEC Zwolle.

Categorie 3

Ingedeeld in categorie 3 zijn: Ajax, Almere City FC, Go Ahead Eagles, FC Groningen, sc Heerenveen, MVV Maastricht, FC Oss, PSV, Telstar en FC Volendam.

De categorisering van clubs is al jaren onderdeel van het licentiesysteem van de KNVB. De financiële situatie van de club wordt door middel van een puntensysteem beoordeeld. Clubs worden per rapportagemoment op basis van het gescoorde puntenaantal ingedeeld in drie categorieën. Doelstelling van het systeem is het waarborgen van de continuïteit van de competities betaald voetbal en in het verlengde daarvan de continuïteit van de clubs.

Het eerstvolgende meetmoment is 1 maart 2013. De clubs moet dan de halfjaarcijfers van het seizoen 2012/’13 overleggen.

Bekijk de BVO categorie-indeling financieel ratingsysteem

 

Be Sociable, Share!