Den Hoek Vooruit (3)

Het is 2008. DHV viert haar 75-jarig bestaan. Maar het is een jubileum met zorgen. Hoe lang kan de club nog een representatief eerste elftal op de been brengen? Door het geringe aantal jeugdspelers is van doorstroming geen sprake. Het merendeel van de spelers van het vlaggenschip loopt op de laatste benen en wil de kicksen onderhand weleens aan de wilgen hangen. Seizoenenlang bikkelen in de kelder van de 4e klasse heeft zijn tol geëist. Het wel en wee van DHV. Een kijkje achter de schermen van een dorpsclub, deel 3.

Onderweg naar de club bespraken trainer Leo en assistent John diverse zaken aangaande het elftal. Onder andere over het spel van de snelle Marokkaanse Nederlander Elias. Dat ondanks zijn hoge positie op de amateurtopscorerslijst niet van het gebruikelijke niveau was, de laatste weken. Elias gaf aan dat hij op zaterdag vermoeid is vanwege de nachtdiensten op vrijdag bij zijn werkgever. Maar voor elk probleem is een oplossing, dus ook voor dit. Zodoende spraken wij af dat Elias na aankomst bij MZC in Zierikzee in de bus mocht blijven slapen en wij pas bij het begin van de tweede helft een beroep op hem zouden doen. Na die extra rust zou hij zich vervolgens in 45 minuten leeg kunnen spelen.

Nonchalant

Een strak plan, vond de staf. Eenmaal bij DHV riepen de trainers Elias bij zich en legden hem een mogelijke oplossing van zijn probleem voor. Geduldig en beleefd als Elias is, liet hij de mannen het probleem analyseren en de argumenten toelichten om vervolgens nonchalant te antwoorden: ‘Trainers, ik vind het een superidee, maar ik ben gisteren al om elf uur gaan slapen, want ik heb sinds afgelopen maandag een nieuwe baan!’ Lol!!! ‘Okay, dan start je gewoon vanmiddag’, antwoordde Leo.

Een ander probleem – en niet achterhaald – was het feit dat een aantal spelers regelmatig het duel uit de weg gaat. Dit is met speciale oefeningen aangepakt door John, samen met de  keeperstrainers Peter en Hans. Mooi om te zien dat spits Dennis, één van de drie spelers die getraind had op duelkracht in het algemeen en het veroveren van de bal in het bijzonder, scoorde na een vloeiende aanval. Door zijn lichaam te gebruiken, voor de verdediger te komen en de voorzet van Elias vervolgens binnen te schieten. Trainer John glom van oor tot oor. Daar doe je het voor!

Probleemoplossing

De sfeer in de bus was uiteraard uitstekend  na de knappe 2-0 overwinning op het in de winning mood verkerende MZC’11. Tholense Boys, directe concurrent voor de nacompetitieplek, speelde gelijk tegen Kapelle, waardoor de trots van Zevenbergschen hoek nu weer op de tweede plaats van de derde klasse B staat. Op naar de laatste wedstrijd voor de winterstop. Duelkracht staat weer hoog op de trainingsagenda. Eventuele andere problemen of knelpunten? Bij DHV blijven ze er niet lang mee zitten. Oplossingen liggen vaak dichterbij dan wordt verondersteld. En soms lossen ze zichzelf op….

Tekst John de Does

Be Sociable, Share!