Politieagent

Mats van Huijgevoort vindt dat hij het niveau van Feyenoord A1 ontstegen is en wil tijdens de winterstop de overstap naar de eerste selectie maken. ‘De Vrij en Vlaar doen het niet onaardig als centrale verdedigers, maar zijn beiden rechtsbenig. Terwijl ik puur links ben, dus. Over niet al te lange tijd verwacht ik voor een mooie buitenlandse club te spelen. En daarbij mik ik echt hoger dan de categorie Dortmund, Roma en Valencia. Die uitverkiezingen voor Oranje onder 19 en zo zijn leuk en aardig, maar ik kom niet meer voor een plaats op de bank.’

Misschien zou de geboren Tilburger (18, ex-Willem II) dit allemaal gezegd kunnen hebben. Hoogstwaarschijnlijk niet, maar zeker weten doen we dat niet. Mogen we niet weten. Ja, natuurlijk had Van Huijgevoort, de getalenteerde aanvoerder van de Rotterdammers, na afloop van NAC A1 tegen Feyenoord A1 (2-5) tijd voor een paar vragen. “Eerst even naar binnen.” Voor de kleedkamerdeur stond hij, het hoofd jeugdopleiding van Feyenoord. Neef van diva Patty en ooit als linksbuiten de ultieme dienaar van Johan Cruijff in het kampioensjaar 1984.

Stanley dacht van niet

Zijn blik was vooral vragend. Een interview? Stanley Brard dacht van niet. “Wij houden onze jeugdspelers structureel uit de publiciteit. Sommigen zullen best goed kunnen omgaan met de aandacht, maar wij trekken één lijn. Wat ik van Van Huijgevoort vind? Over individuele spelers doen wij geen uitspraken. Alles draait om de prestaties van Feyenoord 1. De weg daar naar toe is lang en dit soort randzaken leidt alleen maar af.” Mats komt naar buiten. Bereid. Om een tel later na het ‘njet’ van de baas rechtsomkeert te maken. Zonder een spier te vertrekken.

“Je mag mij komende week bellen”, zegt Stanley. “Maar ik wil de tekst voor publicatie sowieso lezen.” Terwijl de gedachten afdwalen richting eenheidsworsten, Stasi en politburo, zie ik Earnest Stewart in conclaaf met een man in het blauw inclusief hoofddeksel. Zijn blik straalt vooral ongeloof uit. De technisch directeur van AZ, aandachtig toeschouwer bij het juniorenduel, had diens auto in de overvolle straten rondom het sportpark op een grasstrook geparkeerd. Vlak naast de mijne. Die heeft een bonnetje te pakken, dacht ik. Gelukkig, bij mij geen papiertje onder de ruitenwisser. Net voordat ik wil starten, wordt op mijn raam geklopt. Het was niet Mats van Huijgevoort. En Brard evenmin….

Be Sociable, Share!