Middagje Herdgang

Jong PSV-Jong NAC HerdgangOkay, Cruijff was er niet, net als Van Hanegem en Hiddink. En Louis zelf al evenmin. Toch was de belichaming van alles wat het Nederlandse voetbal zo bijzonder heeft gemaakt, maakt en gaat maken vertegenwoordigd op deze winterse donderdagmiddag….

“Oh, stond dat al op Twitter? Euh, Nebo heeft nog niet getekend, maar we zijn wel rond, ja”, zegt Jeffrey van As, terwijl hij met omstanders in dollende sfeer filosofeert over het ideaalbeeld  van een  trainingscomplex voor NAC. “Met dit hier zou ik tevreden zijn”, verwijzend naar het weidse onderkomen van PSV. Wishful thinking. Niettemin, NAC is met negen uit drie in rustiger vaarwater en dat is in deze tijden al heel wat. Ook de storm rond zijn persoon is geluwd. “Gudelj? Die brengt rust en vertrouwen. Kijk eens naar de Hadouir van voor en na de winterstop.”

De beloftenteams van PSV en NAC betreden in keurige rijtjes het kunstgras en Van As ontwaart Aad de Mos – met kekke halfhoge camel-kleurige schoenen – , vergezeld door de zoon van Lex Schoenmaker. ‘Miljonairs gaan zeker apart staan?’, grapt Van As richting zijn bekenden vanuit het Haagse. Over twee dagen toevallig opponent van NAC. “Speciaal? Een beetje. Heb er wel een verleden, maar ik kom uit Leiden. Hetzelfde? Ik zeg toch ook niet dat Breda en Tilburg gelijk zijn? Zie je dat? Is al de derde bal met de buitenkant en ook drie keer balverlies. Sjezus, wat een drama, die vier. Keepertje, keepertje. Die bal is een halve meter bij je vandaan!”

Donkere wolken pakken zich samen boven Eindhoven, maar voor het NAC  van 2013 alleen letterlijk. “Tegen VVV waren we wat gelukkig, maar daarna twee keer dik verdiend gewonnen. Maar pas op, we zijn er nog niet.” Bij de reserves, of liever:  veredelde A-junioren teams,  spat het enthousiasme er vanaf. Bij de Bredanaars staat Damian van Nijnatten onder de lat. Tim Coremans, de stand-in voor Jelle ten Rouwelaar, is geblesseerd, waardoor Bryan Struis na het vertrek van Wilko de Vogt ineens tweede keeper is. Die Struis zit nu dus te blauwbekken op de bank. “Nee, we halen er geen keeper bij. Tenzij Jelle geblesseerd zou raken.” Een eindje verderop zoekt De Mos alvast een mooie boom op en terwijl de eerste hagelstenen neerdalen, neemt PSV de leiding. “Houdbare bal. Pfff, ga ook een boom zoeken.”

Scoutingvisite

Vanonder weer een andere boom valt de harde stem op van Klaas van Baalen. Of je dat nou wilt of niet. De scout van PSV somt het rijtje aan duels op dat hem de komende dagen te wachten staat en ziet Van Nijnatten nogal opzichtig in de fout gaan (3-1). In geen verhouding trouwens tot de volkomen overbodige actie van Gautan Kalpoe even tevoren. De verdediger van NAC trachtte Zakaria Bakkali door midden te zagen en kreeg rood als beloning. ‘Wim, die had jij wel gehad, hè’, roept Van Baalen na de 3-1 tegen Wim Dusseldorp, die samen met Robbie Delahaije (ooit MVV) op scoutingvisite is. ‘Ben toch te vroeg gestopt, ja’, reageert de huidig technisch manager van VVV.

Voor de kleumende scouts is uit dit duel weinig nieuws te halen. PSV-NAC is na een dik halfuur immers geen wedstrijd meer. Misschien links en rechts een bevestiginkje. ‘PSV is een beetje een soort van kweekvijver voor het betaalde voetbal, hè’, had Van As eerder opgemerkt. Verscholen tussen de belangstellenden aan de overzijde staat Marcel Brands, de hoogste technische baas van PSV. Net teruggekeerd van Oranje-Schotland onder 19 en Jong België tegen Jong Spanje. Onderweg naar  Brands twee mooie -niet geschoten – plaatjes, met een verplaatsbaar oefendoel als achtergrond. Van een geconcentreerd observerende Mister PSV Willy van der Kuijlen, nog steeds eredivisietopscorer aller tijden en in deze dagen scout. En een paar meter verderop het duo Van As/Nebo Gudelj. Die zien dat het arme NAC tot kanonnenvoer (uiteindelijk 8-1) verworden is.

Liefhebber

Brands is nog steeds Brands. Eens een sierlijke voetballer van RKC en daarna lijnenuitzetter op met name technisch vlak. Benaderbaar en realistisch. Met kennis van de materie. “Wacht even”, zegt Brands als PSV weer een goal dreigt te maken. Als wat later een voorzet door een PSV’-er voor het doel net wordt gemist, maakt het lichaam van Brands een meedraaiende beweging. Eerst er vooral is Brands liefhebber. Ook van jeugdspelers. “Neehh. We zijn hier bezig die omslag in denken te maken. De aanwezigheid van mannen als Phillip Cocu en Ernest Faber vergemakkelijkt dat proces”, reageert hij op de stelling dat er bij PSV per saldo nog altijd maar bitter weinig spelers vanuit de eigen jeugd in de hoofdmacht belanden en het daarom beter is om dat geld  dan maar in een goeie voetballer te steken. “Talent loopt er genoeg, dat is het issue niet. Maar die laatste stap is over het algemeen groter dan wordt aangenomen. Ook mentaal. Voetballen kunnen ze allemaal wel. Cru gesteld: hier, waar alles onder een vergrootglas ligt,  wordt bij het opmaken van de balans juist gekeken naar wat er fout gaat. Daar word je bij een club als PSV door alles en iedereen op beoordeeld.” Denkend aan een Marcelo, aan een Derijck, malen die woorden door mijn hoofd bij het verlaten van De Herdgang. De Toekomst en het Varkenoord van Eindhoven… Toch?

Samenvatting wedstrijd Jong PSV-Jong NAC (van PSV.tv)

 

 

Be Sociable, Share!