Matchfixing of ‘gewoon’ toeval?

Een memorabele avond was het sowieso, vrijdag bij FC Oss tegen FC Emmen. De thuisclub vierde immers zijn grootste overwinning (8-0!) ooit. Voor Emmen was het omgekeerd de vetste nederlaag in de clubgeschiedenis. Een megadreun die coach Joop Gall deed besluiten zijn selectie de aansluitende ochtend aan een ouderwetse straftraining te onderwerpen. Terwijl tegelijkertijd in Oss het nagenieten nog eens dunnetjes werd overgedaan.

Zo gaan die dingen. Op naar de volgende wedstrijd… Of was er meer loos in het Frans Heesen-stadion? Het AD wijdde er in ieder geval alvast ’n stukkie aan en bracht het begrip matchfixing ter sprake. Niet geheel onlogisch bij uitslagen van dergelijke omvang. Beide coaches (ook Gert Aandewiel) wezen suggesties in die richting – met een grap en een grol – van de hand. “Er zat amper publiek, dus als er een belchinees had gezeten, had ik hem wel herkend… Alleen de eerste goal was echt een blunder van ons. Daar maaiden we over de bal heen na een ingooi van onszelf door het midden. De overige goals vielen door angst aan onze kant en sterk aanvalsspel van Oss”, tekende het AD onder meer op uit de mond van Gall.

Zo gaan die dingen. Op naar de volgende wedstrijd… Toch? Ja en nee. Zwart-wit gesteld lukte bij Oss deze avond alles en bij Emmen niks. Waardoor het voor de bezoekers van kwaad tot erger werd. Oss moet zich in de tweede helft in een speeltuin gewaand hebben, een zege met dubbele cijfers had zomaar gekund. Emmen was toen totaal van de leg, bewoog zich verdwaasd voort over het kunstgras. Het was maar goed voor de Drenten dat doelman Van der Vlag af en toe tenminste nog een bal tegenhield… Die nee? De aanleiding tot de 1-0 na een kwartier spelen kwam zoals Gall memoreerde op zijn zachtst gezegd nogal knullig over. En hoe aanvaller Resida van Emmen meteen na de pauze bij 3-0 die kans op 3-1-  en wellicht een ommekeer in de wedstrijd – verprutste… Je moet erbij zijn geweest om ’t  te geloven.

En, en. En dan was er nog dat voorval in het begin van de wedstrijd toen de hoofdsteward van FC Oss een man van de hoofdtribune verwijderde. De Engelssprekende, lichtgetinte jongeman, verscholen onder zijn capuchon, was de veiligheidsmensen vanuit de geluidskamer in de nok van het stadion opgevallen omdat hij nogal opzichtig aantekeningen aan het maken was. Hij kon de steward in reactie daarop niet de gewenste antwoorden geven op de gestelde vragen (bijvoorbeeld wie zijn opdrachtgever was) en werd in het kader van de huisregels van FC Oss ondanks het bezit van een geldig toegangsbewijs vervolgens verzocht het stadion te verlaten. De politie maakte een officiële melding van de gebeurtenis en de club deed – volgens procedure – inmiddels hetzelfde richting KNVB.

Het was inderdaad een memorabele avond. Met een staartje?

Be Sociable, Share!