Jongens, jongens….

foto Geert van Erven

foto Geert van Erven

En ja hoor. Daar kon je op wachten. Na de kansloze 3-0 nederlaag van NAC bij RKC Waalwijk stroomden de verwijten weer binnen op de Bredase supportersside Bsiderats. Heel af en toe genuanceerd, maar veelal zo opportunistisch en kort door de bocht als de pest. Lurling in het museum, Buijs op de tribune en Gudelj moven, viel onder meer te lezen. Uiteraard ook dat die lamzakken gvd moeten werken voor hun geld.

Het zijn meer dan waarschijnlijk dezelfde mensen die vorige week na de 5-0 winst op Go Ahead Eagles superlatieven tekort kwamen. In een week tijd van held tot schlemiel dus, just like that. En binnenkort geheid omgekeerd als NAC er bijvoorbeeld in slaagt PSV pootje te lichten. Wat absoluut niet ondenkbaar is, zeker niet met de steun van een ongetwijfeld kolkend Rat Verlegh-stadion. Zit daar dan die kronkel in de prestatiecurve, dat opmerkelijke verschil tussen thuis en uit bij NAC? Een twaalfde man erachter of juist niet?

Ook, dat kan haast niet anders. Kijk in dit kader alleen maar naar Feyenoord… Maar dat verklaart de wisselvalligheid niet alleen. De eredivisie is al tijden een vergaarbak van pieken en dalen. De P&D-competitie. Tegenwoordig doen zelfs de topclubs daaraan mee. Resultaat: de onderlinge verschillen worden per saldo steeds kleiner. Dientengevolge luidt het motto zoals dat al tig jaren in de Jupiler League het geval is. Iedereen kan daadwerkelijk van iedereen winnen. Maar andersom dus ook verliezen.

Foutpercentage

Dat RKC NAC vrijdag al na amper een kwart wedstrijd op de knieën had, lag niet zozeer aan de instelling van de Bredase voetballers. Die gaan echt niet het veld in met het idee: oh, dit doen wij wel even. Make that the cat wise. Zouden de spelers van Go Ahead dat vorige week in Breda dan wel gedaan hebben? Of die van Roda JC eerder dit seizoen toen NAC daar met 1-5 won? Nee, joh. Voetbal is een spel van fouten. En in deze tijden is het foutpercentage in ’t Nederlandse clubvoetbal nou eenmaal extreem hoog. Puur omdat de gemiddelde kwaliteit is afgenomen.

foto Geert van Erven

foto Geert van Erven

De complete offday van linksback Boldizsar Bodor stond in Waalwijk aan de basis van het verlies. Punt. De Hongaar werd langs alle kanten voorbij gelopen door Romeo Castelen en was bij alle treffers (in)direct betrokken. Lullig voor die man, pech voor NAC. En ja, dan komen de minpunten van de andere Bredase spelers – en die zijn er, zoals bij vrijwel alle voetballers op de Nederlandse velden – heel rap pijnlijk aan de oppervlakte. NAC was zoals onlangs Go Ahead en RKC zo soeverein als NAC in dat duel. Betekent dit dan dat Go Ahead er helemaal niets van kan? Jongens, jongens….  Beetje realiteitszin alsjeblieft. Volgende keer kan het weer helemaal anders zijn.  ‘Ach, winst tegen PSV en Gudelj is ineens weer een toptrainer en de luie honden kampioenen. Ook dat is NAC’, meldt de site eveneens. Maar dat is niet alleen NAC. Dat is de hedendaagse voetballerij. Opportunistischer dan ooit tevoren. Met name in Breda. Of is dat opportunistisch?

 

Be Sociable, Share!