Het k-woord

foto Geert van Erven

Stel, je verkeert in degradatienood. Stel dat je directe concurrent, net voordat jij zelf aan de aftrap begint, heeft verloren. Stel dat je na drie minuten al een strafschop krijgt en stel dat een speler van de tegenstander ten gevolge van die pingel van het veld wordt gestuurd. We zouden dan spreken van een droomscenario. Iets wat je vooraf stiekem bedenkt, maar waarbij je zelf eigenlijk al weet dat de wens de vader van de gedachte is. Wat wil nou het geval? Dat sprookje voltrok zich zaterdag in Tilburg. Beter kon niet! De weg naar meer dan alleen maar een strohalm lag wagenwijd open om 20.49 uur.

Het is 23.15 uur op diezelfde avond. Aanvoerder Andreas Lasnik mompelde iets van ‘de slechtste wedstrijd van het seizoen’. En dat was nog een understatement. Ont-hut-send, ont-luis-te-rend was het wat de heren hadden gepresteerd tegen Heracles Almelo. Bijna een volle wedstrijd lang met een man meer spelen en dan met 2-6 eraf gaan. Een onvervalste game, set and match! De definitieve ontmanteling van wat eens het ‘Ajax van het Zuiden’ werd genoemd. Tegen Heracles. Absoluut niet denigrerend bedoeld, want dat is gewoon een lekker ploegje met een paar heerlijke voetballers voorin (Armenteros, Everton, Vejinovic, Overtoom) én een heldere teamorganisatie. Kortom, alles wat Willem II niet heeft. Maar toch. Het is echt nog niet zo heel lang geleden, dat supporters honend zongen: ‘succes tegen Heracles’. Met een verwijzing naar een naderende entree in de eerste divisie.

Daar waar Willem II nu dus naar toe gaat. ‘Zij gaan naar Deventer’, jende de aanhang uit Almelo met terugwerkende kracht. Klopt, en naar Veendam en naar Velsen. Oss ook misschien. Bij clubs die bovenin staan wordt soms verboden het k-woord te gebruiken. Dat wordt bestempeld als de Goden verzoeken. Behalve dan net dit ene, zijn er verder een heleboel k-woorden te bedenken die van toepassing zijn op dit Willem II. Inderdaad, die ja. Maar dat ene – dus niet dat ene, ene – dekt toch wel de hele lading. Het begint dus met een k en het eindigt op waliteit. Nog een tip: het gebrek daaraan is schrijnend. Praten over tactiek en anticiperen op gebeurtenissen tijdens een wedstrijd, ook vanaf de kant. Ach, wat heeft dat voor zin als zelfs de meest elementaire dingen fout gaan? Niet één keer, maar keer op keer, op keer. Uithuilen en opnieuw beginnen. Maar dan goed. Neem bijvoorbeeld eens ’n kijkje in….Almelo.

Be Sociable, Share!