Helden(d)rol…

foto Geert van Erven

Bijna dertig jaar na dato was Willem II bij PSV dichtbij een herhaling van de toenmalige stunt (1-2, doelpunten Toon Nelemans en Clemens Bastiaansen). David Meul was destijds nog maar net het stadium van de luiers gepasseerd. Hoewel het zaterdag in Eindhoven leek of de Belgische doelman van Willem II opnieuw een doos pampers nodig had vanwege de drukte in zijn gebiedje.

Lof voor de teamprestatie van Willem II in de voetbalhoofdstad van Brabant. Gestreden voor elke meter, zoals dat heet. Twee prima goals (Niek Vossebelt!) ook. Maar voor rust had het natuurlijk ook al 2-2 kunnen staan. Geen schande, niet meer dan een logisch verschil tussen twee werelden. Toen al hing in de lucht wat zich in de tweede helft zou aandienen.

Dat PSV het potje uiteindelijk toch wel zou uithalen. Dat de Tilburgers het allemaal niet meer konden belopen en zouden breken. Zeker als één van de belangrijkste pionnen in dit soort scenario’s – de keeper – niet echt de heldenrol voor zich opeist. Nog even los van zijn voortdurende weifeling bij hoge ballen, terwijl Meul met zijn 1.92 meter toch een stuk boven de ‘kritische grens’ van 1.85 zit.

Details

Dat rollertje van Bouma had Meul natuurlijk anders moeten verwerken dan hij nu deed. Voor een eredivisiekeeper zou dat een abc-balletje moeten zijn. En wat deed hij daar uit zijn doel bij de winnende van Matavz? Bovendien ook nog eens op een manier die zoiets had van: ‘ik hoop dat-ie ‘em tegen mij aan schiet..’. Dit laatste was overigens overbodig geweest – want buitenspel – als Philipp Haastrup in het centrum gewoon een stap naar voren had gezet voor het moment dat de pass op Matavz kwam. Makkelijk oordelen vanaf de kant? Klopt. Maar het zijn toch de details die beslissen in de topsport..?

foto Geert van Erven

Be Sociable, Share!